Pragtværk om 80 udvalgte træarter fra hele verden, hvor tekst og illustrationer går op i en højere enhed. Kulturhistorisk formidling, når den er allerbedst.
Man kan rejse jorden rundt på mange måder, og britiske Jonathan Drori, som er ambassadør for WWF Verdensnaturfonden og instruktør på mange naturfilm, har træer som mål for sine stop.
Drori starter sin rejse i London, som en anden Phileas Fogg i Jules Vernes fortælling, og derfra bevæger han sig øst på. Han har udvalgt 80 arter, som er kendetegnende for den enkelte lokation, og om dem alle fortæller han om træet og dets måde at leve sammen med dyr, mennesker og det omgivende samfund på.
Der er historier om, hvilken rolle træet har betydet igennem historien, om myter forbundet med træet og om, hvordan det er blevet benyttet. Mange træer har helt specielle forhold til andre organismer, der er kloge bestøvningsstrategier, byttehandler for at få spredt frøene, og mange træer udvikler forskellige måder at beskytte sig mod planteædere på ved for eks at udskille ildelugtende og giftige kemikalier eller pigge. Også den globale opvarmning og klimaændringerne kan få stor betydning for de enkelte arters overlevelse, hvis træet blomstrer tidligere, end det plejer, og de sædvanlige bestøvere ikke er der, kan arten måske ikke overleve.
Enkelte af træerne kender jeg , især de europæiske. I Danmark er bøgen valgt som eksempel på et træ, som har haft stor betydning for skrivekunsten. Før Gutenberg skar man bogstaverne ud af af bøgebark, og skrivepulte var oftest lavet af bøgetræ.
Hvert træ får et par siders tekst og et par sider med illustrationer, som minder mig om min skoletids anskuelighedstavler. Illustratoren, Lucille Clerc, arbejder bl.a. også som illustrator på museer.
Der er masser af overraskelser og sjove oplysninger undervejs, avocadotræet kan blive op til 65 meter højt, og da træet kom til USA i slutningen af 1800-tallet fra Mexico, fik frugterne først navnet alligatorpære, men det skabte nogle uheldige associationer og var ikke godt i forhold til markedsføringen. Og nu ved jeg også, hvorfor Venedig hviler på pæle af elletræ.
’Jorden rundt i 80 træer’ er et dejlig bog at læse i, og den kan læses i små bidder f.eks i forbindelse med en rejse. Den satte mange tanker i gang hos mig om det vigtige samspil mellem natur og mennesker, akkurat som Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben.
Brugernes anmeldelser