Bog

Herfra til fremtiden

Af (
2006
)

Anmeldelse

Herfra til fremtiden af Steve Sem-Sandberg

25 sep.06
Skribent

Underfundig og lettere vanvittig forstadsroman fra før lykkepillerne lagde en dæmper på frustrationerne, og da sammenbidte kvinder endnu stod vagt ved kødgryderne.

Vi skriver 1968-69 i den fiktive kædevillaforstad, Venby, syd for Stockholm. I "Herfra til fremtiden" følger vi 5 forskellige middelklassefamiliers kampe for at holde sammen på ægteskaber og ikke mindst facaden udadtil.

Pedel Jäger, som altid vinder i spil men sætter alt over styr i kærlighed. Bankbestyrer Mörk, som godt kan li´ at se andres penge arbejde og som også "trøster" fru Jäger. Reklamemanden og drankeren Pernheden med den autistiske søn Leonard. Gymnastiklærerinde Lena Ribbing, som er gift med den forsvundne kommunist Røde Rudi, og har et forhold til den halvt så gamle August Holt.

Men frem for alt følger vi den svensk-amerikanske familie Harding, hvor den opfindsomme far omdanner huset til et gør-det-selv-værksted. I Harding-familien gemmer drengen og bogens iagttager Chris sig, og han er måske Sem-Sandbergs eget alter ego?

Der spilles bridge, synges i kor, grilles pølser og drikkes fredagssprit. Helt almindelige rækkehusliv og så endda… For virkeligheden er under angreb. Dels er der den bitre konkurrence rækkehusbeboerne i mellem, dels er der også en sær kamp mod de oprindelige beboere i kvarterets gamle villaer. Villaejerne er ikke begejstrede for de nye og kulturløse erobrere i form af rækkehusbeboerne.

I det spil får ikke mindst børnene en særlig rolle. Her møder vi Leonard, der må indtage den tragiske hovedrolle i denne sære kamp. Han bliver nøglepersonen, da en ungdomsbande ledet af villabeboernes Mathiessen-brødre terroriserer de nytilflyttede børn.

"Herfra til fremtiden" er en hudløs roman om mennesker i en brydningstid. En tid hvor alle lever beskyttede liv, men hvor udsathedens rædsel og det galopperende vanvid lurer under det beskyttende lag. Dette vanvid er Sem-Sandberg eminent dygtig til at skildre.

Men vær tålmodig. Bogen kræver tid og kræfter. Den er en sej starter, men den er stærk i opløbet.

Oversat af Ellen Boen. Gyldendal, 2006. 343 sider. Kr. 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ellen Boen
Faustnummer
26391091
ISBN
9788702044065
Antal sider
343

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer