Bog

Gentlemen

Af (
2019
)

Anmeldelse

Gentlemen af Klas Östergren

26 feb.19

Stor roman med et kolosalt overskud og et utal af handlinger, der fletter sig ind i Sveriges efterkrigstid og dele af verdenshistorien.

Rammefortællingen er, at den unge forfatter, Klas Östergren, flytter ind i en herskabslejlighed med to specielle brødre, hvis historie han beslutter at skrive.

Henry Morgan er den udadvendte type, bokser, jazzpianist, levemand og omrejsende i Europa efter desertering fra den svenske flåde. Lillebror Leo er næsten den diametrale modsætning: han får som ung teenager lyrikdebut og kommer i det dengang så berømte Hylands Hjørne på TV. Han er spinkel til det anæmiske, indesluttet og beskæftiger sig stort set kun med lyrik, når han ellers er motiveret, og færdes ellers i de stockholmske misbrugsmiljøer. Alligevel trives trioen nogenlunde og lever en rigtig gentlemenstilværelse, mens Klas bor der.

Brødrenes historier er ikke uinteressante, fra Henrys amourøse bekendtskaber til dengang Leo blev tvunget til meget modvilligt at lege detektiv for at redde en barndomsven og måtte gøre det med livet som indsats.

Romanen kom på svensk i 1980 og blev forfatterens store gennembrud. I dag har den absolut klassikerstatus og er her genudgivet med forord af Kristina Stoltz.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Nina Bolt
Faustnummer
46076567
ISBN
9788763852494
Antal sider
461

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer