Bog

Fernweh

Af (
2019
)

Anmeldelse

Fernweh af Mette Norrie

15 jan.20

Poetisk grafisk roman inspireret af det tyske ord fernweh.

Fernweh er det modsatte af hjemve, men begrebet er svært at oversætte. Det stammer fra Tyskland og er sammensat af ordene "fern", der betyder fjern og "weh", der betyder noget i retning af smerte eller elendighed. Sammen danner disse ordet "fernweh", som oversat betyder noget i retning af at længes efter fjerne steder, særligt steder man endnu ikke har besøgt. Måske steder der slet ikke findes.

’Fernweh’ er en grafisk roman uden ord, hvis hovedperson er en kvinde, som oplever årstidernes skiften, bl.a. gennem naturen og drømme. Illustrationerne er sort/hvide og fortæller historien om foranderlighed og en sær tomhed, hvor man som beskuer deltager i hovedpersonens verden, der er mørk, men egentligt ikke uhyggelig. Illustrationerne viser både noget om at være alene, men også om samhørighed med naturen og dyrene. En historie om at blive forårskåd og turde det hele, om at undersøge vinterlandskabet, pakket ind i varmt tøj, eller at nyde sommerens bølgende marker og fuglenes rejse bort om efteråret, hvor hovedpersonen desuden betragter skibene, der lastes med containere og sejler ud i verden.

Vi er bevidste om vigtigheden af naturen, af at bade i skoven og nyde grønne områder, også i byerne. Naturen er væsentlig for vores mentale sundhed og indbyder til psykisk velbefindende. Den samme vigtighed gælder for vores drømme, som kan bringe os til at tænke over "hvad nu hvis- scenarier", der sætter spørgsmålstegn ved hverdagen.

På tysk findes der flere ord, der dækker over tilstandene, hvor drømme og tanker flyder; "Gemutlichkeit" dækker over en dejlig komfortabel tilstand, "Luftschloss" er en form for luftkastel, "Sehnsucht" er en længsel efter fjerne steder og ubeskrivelige mål, "Torschlusspanik" frygten for ikke at nå at få indfriet ambitioner eller "Waldeinsamkeit", der er en sammentrækning af "wald" og "einsam" og dækker over at være alene i en skov, mens man indser den simple skønhed i verden omkring sig.

Den amerikanske forfatter Cormac McCarthy har udtalt: "Between the wish and the thing the world lies waiting". Og det er mellem disse begreber, betydningen af "fernweh" står forholdsvis klar.

Mette Norrie er forfatter og billedkunstner og har med ’Fernweh’ skabt en roman, der med fordel kan læses af alle, der har en forkærlighed for grafiske romaner. I samme genre kan nævnes ’Kosmonaut’ af Anton Vinther og ’Børnenes jord’ af ’Gipi’. 'Fernweh' udfordrer vores måde at læse på og tvinger os til selv at fortolke billederne og forholde os til vores eget liv.

Bogdetaljer

Forlag
September Press
ISBN
9788797035610

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer