Feliza og elefanten

Bog

Feliza og elefanten

Af (
2019
)

Anmeldelse

Feliza og elefanten af Ramón Cote Baraibar

02 jan.20

Bogen er udarbejdet til minde om den colombianske kunstner Feliza Bursztyn og indeholder en fortryllende historie om at  bruge sin fantasi og gøre verden mere eventyrlig.

Hovedpersonen, den tiårige dreng Julian, tilbringer sin sommer i den fremmede by Medellin på landet. Her bor han hos sin mors veninde Feliza, der er kunstner og laver skulpturer af gammelt jern. Når han vågner om morgenen og går barfodet ud på det ru cementgulv til Feliza, der er i gang med at svejse, kysser hun ham på panden og spørger, hvad han gerne vil have til morgenmad. Hun tager ham i hånden, og hendes fingre er lange og tynde og minder ham mere om en guldsmeds fingre, end om fingre på en, der arbejder med skrot.

Det meste af dagen går med at udforske området, og når han bliver sulten, stikker han ind til naboerne, som giver ham mad. Sammen kører de ud og handler i hendes orange Wartburg, som hun taler til som en gammel ven. Første gang tager det "Wartburg" lang tid at vågne efter sin lange søvn, men som dagene går, får de flere og flere gode ture, og Wartburg bliver også Julians ven. De første dage savner Julian sin mor en lille smule, og han tager derfor den grønstribede T-shirt, som hun har givet ham på hver dag, indtil den dag hvor han hænger efter Wartburg i fuld fart, og T-shirten bliver sort som kul.

Feliza laver en elefant til Julian, som bliver hans bedste legekammerat, og som han suser rundt på hele sommeren. Da sommeren slutter, tager han elefanten med hjem til storbyen, men her står den og sygner hen i haven, indtil Feliza kommer og tager den med sig hjem sammen med de hyggelige morgenmåltider og sukkeret, han knasede mellem tænderne, de hemmelige kodeord, de mange tørrede sommerfugle på hans værelse, vaniljeduften og hele hans barndom.

En virkeligt smuk, nostalgisk og poetisk fortælling om vigtigheden af fantasi og af at få fred og ro til at udvikle sin fantasi og lære at se alt det usynlige, der er overalt.

Feliza Bursztyn var skulptør og blev født af polsk-jødiske immigranter i Bogota i 1933. Hun elskede at bryde med konventionerne og var en af de første til at skabe kunst ud af gammelt jern. Forfatter Ramón Cote Baraiba er digter og børnebogsforfatter og hylder med denne bog kvinden og kunstneren Feliza Bursztyn, hendes mod, selvstændighed samt hendes store kreativitet. Illustrator Patricia Acostas smukke, kloge billeder, understøtter bogens tekst og formål: At hylde mennesker der tør.

Bogdetaljer

Forlag
Editorial Aurora Boreal
Oversætter
Ann Christensen,
ISBN
978-87-97055-17-5
Antal sider
61

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer