Bog

Falken fra Sparta

Af (
2019
)

Anmeldelse

Falken fra af Sparta Conn Iggulden

22 mar.20

Første bind i Conn Igguldens nye serie, der foregår i 401 f.v.t., fortæller historien om kampen om tronen i oldtidens Persien samt om en hær mere frygtet end nogen anden.

’Falken fra Sparta’ lægger sig op ad den græske forfatter Xenofons skrift ’Anabasis’. Xenofon var elev ved Sokrates (ca. 425-354 f.Kr.) og hærfører. Conn Iggulden fortæller historien om to brødres voldsomme og langvarige krig og de græske lejesoldaters hjemfærd fra Persien.

Romanen er i to dele, hvor den første foregår i Persien. Kong Dareios har to sønner, den ældste er Artaxerxes, som er lærd, men som ikke er særlig god med våben. Den yngste er Kyros, der til gengæld er en sand kriger, men som også fuldt ud har accepteret, at han aldrig skal være konge. Da Artaxerxes er ganske ung, tager hans far en meget alvorlig samtale med ham, hvor han siger, at når han dør, skal Artaxerxes sørge for at dræbe sin yngre bror, ellers bliver det ham selv, der bliver dræbt. Kong Dareios gjorde i sin tid det samme med sin egen bror.

Da kong Dareios dør, sætter deres mor en stopper for Artaxerxes’ planer, men kongens død udløser, ganske som ventet, en blodig krig mellem sønnerne. Kyros anskaffer sig en lejet hær bestående af græske, spartanske og fattige persiske soldater, der vil gøre hvad som helst for penge, men som møder en enorm militær overmagt i Persien. I anden del af bogen hører vi om felttoget, bagholdet, nedslagtningen og det berømte tilbagetog. Masser af blod, masser af scener med vold og forræderi så vandet driver.

Der er ingen kedelige passager, for mellem slagene hører man om Kyros’ hær, der kæmper mod sult og hede, mens Artaxerxes hær koster ham ufattelige summer i guld. Men han er fast besluttet på at vinde kampen om tronen og hver gang en af hans soldater dør, bliver han blot udskiftet med en anden. En uendelig forsyning af mennesker. Denne bog er virkelig gennemarbejdet, et af Conn Igguldens kendetegn, og den fortæller om ære og svigt, om heltemod og uhyrlige trængsler. Romanen viser hvordan liv, så nemt som ingenting kan ende ved en pil eller med et hug fra en sabel.

Conn Iggulden har både skrevet en serie om de engelske Rosekrige, en serie om Cæcar og en serie om Djengis Khan. Alle hans bøger er opbygget af utrolige mængder research, så de verdener, man møder, udfoldes med virkelig mange historiske detaljer.

En virkelig spændende start på en historisk serie, som kan holde læseren på tæerne. Og et godt bud på en serie til alle, der elsker historiske romaner. Til sidst et god råd til læseren: Lad være at knytte dig for meget til en karakter: Her er ingen skæbne sikker!

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Alis Friis Caspersen
Faustnummer
47130549
ISBN
9788763862660
Antal sider
391

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer