Bog

Englekrøller

Af (
2016
)

Anmeldelse

Englekrøller af Per Gammelgaard

05 apr.16

Barsk og noget rodet fortælling om at hårdt drengeliv.

Tobias bor hos sin onkel Børge og Tante Aase efter moderens død. Han er der nærmest på tålt ophold. Aase er ikke begejstret for arrangementet, og der er ikke meget modererstatning over hende. Tobias er en stakkels dreng. Han har mistet sin mor tidligt, og han har aldrig kendt sin far. Heller ikke før moderens død, havde han et godt børneliv. Moderen var luder, og der kom mange mænd i hjemmet. Når de kom, blev han smidt ud af huset og lærte snart at underholde sig selv.

I skolen bliver han drillet, blandt andet med moderens mange mænd, men han har heldigvis et par gode venner at holde sig til. Først og fremmest Bette Karl, som flytter på landet, men heldigvis kommer tilbage igen. Senere Carsten, der bor hos sin mor et andet sted i byen, men ofte kommer hos sin far, Hr. Kasper, der bor i samme opgang som Tobias. Og sidst men ikke mindst Siv, som nok i virkeligheden er Tobias første kærlighed.

Romanen består af rigtig mange korte episoder fra Tobias liv. De kommer ikke i kronologisk rækkefølge, så det kan være svært at beholde overblikket. Der er hændelser fra før moderen dør, fra den dag han fandt hende død, fra tiden lige efter og mange år frem. Disse spring i tid kan virke noget irriterende. Mange af episoderne fortæller om et barsk drengeliv, men det bliver alligevel aldrig rigtig synd for Tobias. Måske fordi han selv er usympatisk og til tider ligefrem ondskabsfuld.

Selvom Tobias i virkeligheden er en stakkels dreng, følte jeg ikke nogen stærk medlidenhed. Han klarer sig, og han appellerer ikke på nogen måde til, at man skal have ondt af ham.  Tværtimod både lyver og stjæler han, og han er heller ikke bange for at slå fra sig. Personerne i Tobias liv er til gengæld sjove og farverige lige fra kammeraterne Bette Karl og Carsten over naboer og lærere til Onkel Børge og tante Aase. Så levende beskrevet og så danske, at vi alle kender nogen som dem. 

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Faustnummer
52228506
ISBN
9788771512052
Antal sider
267

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer