Bog

Efterspil

Af (
2006
)

Anmeldelse

Efterspil af Peter Robinson

14 aug.06

Voldtægt, mord og børnemishandling – her præsenteres vi for uhyrlige grusomheder, men skildret så det er til at holde ud: Underspillet og med stor psykologisk indsigt.

Den canadisk bosatte brite Peter Robinson er anerkendt som en stor forfatter både i Storbritannien og USA, men endnu næsten ukendt i Danmark, hvor der tidligere kun er udkommet to af hans bøger. Det rådes der måske bod på nu, hvor han har fået Palle Rosenkrantz-prisen for årets krimi for hans forrige roman, "Kold er graven". Den foreliggende rummer i hvert fald mange af de ingredienser, en ivrig krimilæser sætter pris på: Et stramt og overraskende plot samt nuancerede person- og miljøskildringer.

Hovedpersonen, chefkriminalinspektør Alan Banks, er en type, vi kender: Han er ikke helt kommet sig over sin skilsmisse, men har dog en kæreste, som også er ved politiet. Af sind er han melankolsk og lettere desillusioneret, og så har han en svaghed for opera og whisky – helst Laphroig.

Han har base i Yorkshire, hvor han er sat i spidsen for en tværgående arbejdsgruppe, som skal efterforske en række sager om forsvundne unge piger. Der er ikke mange spor at gå efter, før det hele eksploderer ved et tilfælde. Efter en tilsyneladende banal anmeldelse om husspektakler, snubler politiet over en kælder fyldt med lig. Men den øjensynlige opklaring rejser nye spørgsmål: Er kvinden i huset selv et offer, eller er hun medskyldig? Med hjælp fra psykologen Jenny går Banks på jagt efter ondskabens oprindelse, og en uhyggelig historie fra fortiden trevles op.

Samtidig er husets mandlige beboer i koma efter den voldsomme anholdelse. Handlede den kvindelige politibetjent udelukkende i selvforsvar, eller gjorde hun sig skyldig i unødig voldsanvendelse? Der bliver vendt op og ned på rollerne som offer og gerningsmand flere gange undervejs i den fængslende fortælling.

I bogen møder vi især politifolk, men også f.eks. socialarbejdere, der via deres job konfronteres med gruopvækkende situationer, mishandlede børn og afstumpede eksistenser. Hvilke spor sætter det hos dem, og hvordan påvirkes deres syn på verden?

Med baggrund i virkelige sager om seriemorderpar udforsker Robinson, hvad det onde er, og hvor det kommer fra. Nogle handlinger er så grusomme, at årsagerne rækker ud over den socialpsykologi, som skaber flertallet af forbrydelser. Han finder ingen endegyldige svar, men han stiller nogle meget spændende spørgsmål.

Oversat af Lisbeth Valentin Christensen. Forlaget Rosenkilde, 2006. 400 sider. Kr 199,-

Bogdetaljer

Secondary title
Alan Banks ; 3
Forlag
Rosenkilde
Oversætter
Lisbeth Valentin Christensen
Faustnummer
28940408
ISBN
9788791303425
Antal sider
395

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer