Bog

Det der var : historier fra den anden side af muren

Af (
2020
)

Anmeldelse

Det der var

08 feb.21

Forfatteren har fra sin fødsel til Berlinmurens fald levet i Østberlin. Hun fortæller en udramatisk historie om hverdagslivet i DDR og to år som borger i et forenet Tyskland.

Annette Herzog fortæller med udgangspunkt i sin egen historie, men trækker også tråde bagud til forældrene og bedsteforældrene, ligesom hun trækker på erfaringer fra vennekredsen.

Jeg synes, hun slippet rigtig godt fra sagen, hvor hun beskriver en udvikling fra at tage tilværelsen for givet – hun havde jo aldrig kendt andet – til efterhånden, men ret sent, at indse, der kunne være andre måder at leve på.

Hun er aldrig bleg for systemets svagheder, men det er først og fremmest praktiske problemer som fx at skaffe sig en ordentlig bolig og at mange af livets valg som fx studieretning og job, mere eller mindre var givet på forhånd.Til gengæld har hun ikke noget imod, at priserne var konstante i hele DDR-perioden, at boliger var meget billige og de mange goder til børneforældre, da regimet ønskede flest mulige børn.

Der er mange pudsigheder. For eksempel synes hun, det var en fordel ikke at kunne få en telefon, for hvis man ikke kan ringe og aftale at mødes med vennerne, bliver møderne meget mere spontane og skal ikke forberedes. Hun var også meget glad for de mange gratis sommerlejre, som både hun og senere hendes børn kunne nyde godt af.

Herzog er uddannet i dansk ved universitetet i Griefwald, og to år efter Murens fald flyttede hun med sin familie til Danmark, hvor hun lever som forfatter på både dansk og tysk. Hun skriver mest for børn og har fået flere priser og er oversat til 20 sprog. Hun har et dejligt ligefremt sprog og en underliggende humor. Bogen er illustreret med privatfotos og giver et rigtig godt indblik i en østtysk hverdag.

Bogdetaljer

Forlag
Colibri
Faustnummer
48864406
ISBN
9788793432420
Antal sider
279

Tema

Muren i litteraturen

Med murens fald opstod wende-litteraturen, som rammesætter tiden under DDR og den nye tilværelse efter genforeningen. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer