Bog

Den skandinaviske drøm

Af (
2014
)

Anmeldelse

Den skandinaviske drøm af Anne Sofie Allarp

16 okt.14

Letlæst og vedkommende. Tre markante skandinaviske socialdemokrater om socialdemokratisk idépolitik og hverdagens politiske udfordringer.

Forfatteren har et par romaner bag sig foruden et job som international sekretær for Socialdemokratiet. Den ene af romanerne foregik i intrigefyldte og politiske kulisser, så læseren kan godt være sikker på, at tovholderen i denne politiske dialogbog kender sine lus på travet. I indledningen bliver der i øvrigt gjort opmærksom på, at de interviewede ikke har siddet rundt om et bord, selvom man flere steder godt kunne få den opfattelse under læsningen. Allarp har interviewet dem enkeltvis og herefter klippet det hele sammen. Det kan godt forvirre lidt, at de enkelte ytringer ikke fungerer som "svar", men generelt giver det hele mening og fungerer sammenhængende.

De interviewede socialdemokrater er Mogens Lykketoft, norske Jens Stoltenberg og svenske Carin Jämtin. I starten af bogen oplevede jeg, at Jämtin formulerede sig løsere end de to herrer, men lidt efter lidt greb bogens jordbundne tilgang til emnerne godt fat i mig som læser. Lige ved bogens udgivelse fandt journalister begejstret nogle udtalelser fra Lykketoft, hvor han udtrykte uenighed med ledelsens beslutninger. De håbede forventningsfuldt at kunne afdække lidt personfnidder. Det lykkedes dog ikke. Jeg læser mere bogen som et godt tidsbillede af det aktuelle socialdemokratiske ideologiske miljø hen over Skandinavien, og jeg vil huske bogens perspektiver og forklaringer bedre end eventuelle snitflader til den aktuelle socialdemokratiske statsministers beslutninger.

De tre fortæller for eksempel om velfærdssamfundets udvikling og de problemer, det står overfor i disse år. De fortæller om det mangfoldige samfund, som vi lever i, og om hvordan det kan være en absolut fordel. Og om hvordan det alt sammen kræver en klar og tydelig politisk ledelse, og at der er et behov for folkelig politisk og ideologisk debat. Jeg fik i hvert fald skærpet mit nysgerrighed overfor de formulerede politiske holdninger, der faktisk er lige for næsen af mig.

Originally published by Beth Høst, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Secondary title
Socialdemokratisk samtaler om velfærden, krisen, indvandringen og værdierne
Forlag
People's Press
Faustnummer
51302184
Graphic
Simon Lilholdt
ISBN
9788771379921
Antal sider
247

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer