Anmeldelse
Den danske vinhistorie af Annette Hoff
- Log ind for at skrive kommentarer
Et ualmindeligt velskrevet og gennemresearchet stykke dansk kulturhistorie, der belyser mange aspekter af vinens plads i danmarkshistorien fra middelalderen og frem til i dag.
Dette er 4. bind i Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie med samme høje standard som de tidligere bind. Forfatteren er seniorforsker ved Den Gamle By i Aarhus, og der ligger et kæmpemæssigt forskningsarbejde bag, uden at det på nogen måde tynger teksten.
Annette Hoff er en glimrende formidler og har forvandlet arkivaliernes tørre facts til en sprudlende fortælling om danskernes vinvaner, der har rødder tilbage i middelalderen, og hun fører vinens kulturhistorie helt frem til nutidens danske vinbønder, der nyder godt af klimaændringerne. Det er en meget flot bog, hvor de utallige illustrationer af bl.a. vinudstyr, afbildet enkeltvist eller i de rette interiører, i høj grad spiller sammen med teksten.
Hoff har på fornemste vis sat vor tids vinkultur ind i en større kulturhistorisk sammenhæng. Det er utroligt, hvad hun har kunnet udlede af støvede arkivalier som Øresundstolden, skifteprotokoller og varelister, ikke at forglemme de arkæologiske fund. Herudfra dokumenterer hun, at vinene i begyndelsen ikke overraskende var forbeholdt kongen og rigets fornemste. Beskæmmende nok viser kilderne, at der i de første århundreder var tale om en ren drukkultur. Forfatteren er god til at peppe teksten op med små sidebemærkninger, som at danskernes drukkultur er nævnt i Shakespeares 'Hamlet', og hun citerer ligprædikenen over Frederik II, hvor der ikke lægges fingre imellem.
Man følger vinens udbredelse gennem århundrederne, hvor man bl.a. kan læse om forordninger og regler, der skal hindre snyd med vinen og kontrollere, hvem der må forhandle og udskænke vin. Der fortælles om, hvordan vinen håndteres af forskellige fagpersoner, og hvordan den finder vej ind i kogekunsten. Også det sundhedsmæssige aspekt berøres. Danmarks ældste vin, Rosenborgvinen, der udskænkes i begrænset omfang ved Dronningens nytårstaffel, har fået et helt afsnit, fordi det er lykkedes forfatteren af finde dokumentation for denne vins historie.
Efterhånden blev vinen mere udbredt i befolkningen, men først med 1960’ernes velstand og masseturismen fik den brede befolkning øjnene op for vinen. Det er fascinerende at læse om vinens nyeste historie med de moderne danske vingårde, der har etableret sig på markedet med kvalitetsvine.
Det er en ren nydelse at læse bogen, der giver svar på mange ting, som f.eks. hvorfor vi siger ”skål” og ikke ”glas”. I den forbindelse kunne jeg godt have ønsket mig et register, så bogen også kunne bruges som opslagsbog.
Brugernes anmeldelser