Bog

Dæmningen

Af (
2018
)

Anmeldelse

Dæmningen af David Almond

01 dec.18

Børn skal præsenters for smukke billedbøger, også selvom de rummer både sorg og melankoli. I ’Dæmningen’ møder de både eventyr, historie, sælsomhed og stor skønhed.

Dette sagn udspiller sig som en samtale mellem en far og hans datter, og deres historie tager os med rundt i samfundet i dalen, som ikke længere eksisterer. Faren fortæller om livet i dalen og tager datteren med rundt på tur, mens han fortæller historier om samfundet, der snart bliver oversvømmet.

Hun spiller violin, mens han synger og danser fortællingerne om de liv, der blev levet i hvert hus. ’Spil. Spil for det der er borte og for det der vil komme’. Og de smukkeste billeder viser sig. Faren og datteren fylder alle de forladte huse med musik, så alle bliver husket. ’Fuglene lyttede. Dyrene lyttede. Jorden lyttede. Blomsterne lyttede. Genfærdene lyttede’. Hele den lille by forsvandt, og bygningerne blev druknet. ’Søen er smuk’. Musikken i vandet forsvinder aldrig, men kan høres hver gang, man er i nærheden af vandet, i bølgerne, bladene, græsset og i drømme. Musikken bryder alle vores dæmninger.

I 80’erne startede tilblivelsen af Englands største kunstige sø, Kielder Water, i Northumberland. Dalen var beboet med huse, gårde og skoler og var et fungerende samfund, der måtte flyttes, så dalen kunne oversvømmes. I ’Dæmningen’ fortælles historien virkeligt smukt og poetisk, men det er illustrationerne, der er virkelig bemærkelsesværdige. Illustrator Levi Pinfold er helt enormt talentfuld. Hver illustration er et kunstværk, der bevæger sig på kanten af en dyster verden. Han kan skabe billeder, der sætter vores opfattelsesevne på prøve, for hvad er det vi ser?

Jensen & Dalgaard kalder bogen "en ny alle-aldres billedbog". Og jeg håber inderligt, at voksne engang opdager, at billedbøger er for alle. Hvor dybe, dystre, smukke og næstekærlige problematikker de kan komme rundt om på ganske få sider. For ikke at nævne hele billedsiden. Et fyrværkeri af billedlig lykke, humor og skønhed, som ikke kun er for små mennesker, men også for de store. Både dem hvis fantasi og forestillingsevne ikke overlevede mødet med de voksnes rækker og glemte alt om Ønskeøen, men også for de barnlige store mennesker, der aldrig har glemt at lade sig begejstre.

Nyd dette kunstværk sammen med børn fra ca. 5 år og en masse andre.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Graphic
Levi Pinfold
ISBN
978-87-7151-400-1
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer