Bog

Bring en ting

Af (
2016
)

Anmeldelse

Bring en ting af Karen Filskov

19 jul.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

24 finurlige figurdigte om centrale dagligdagsgenstande som paraply, skoletaske og mobiltelefon er enkle, fine og sælsomme.

I 'Bring en ting befinder vi os i en verden af konkrete ting fra hverdagen, hvor almindelige genstande, som vi ejer og omgiver os med, tilføres en helt ny betydning. Man skal vende og dreje bogen for at kunne læse digtene, hvilket giver en anderledes og tydeligere forståelse af genstanden, som digtet handler om, fordi man tvinges til at forholde sig til formen. Nye refleksioner knytter sig til helheden og tvinger sin læser til at finde rundt i ordene. Bogen bryder med den traditionelle måde at læse på og skaber en æstetisk læseoplevelse.

Der er digte som både ’kuffert, ’mobiltelefon’ og ’lampe’. Ordene i digtet danner samlet et billedet af genstanden, de handler om. Mobiltelefonen er i digtet blevet menneskets bedste ven ’Menneskets bedste ven føler sig flad og skal bruge en livline for at tanke strøm’. I digtet ’armbåndsur’, præsenteres man for denne kontante betragtning: ’Tid afsætter mærker i din hud til den ser ud som et landkort med ar og kløfter og næsen og ørerne og fødderne vil vokse hele livet alt imens dit skelet vil synke sammen indtil dit ur løber tør for sekunder’.

I digtet ’solbriller’ forklarer Karen Filskov, at de er ’ et praktisk stativ med to vinduer som kan si solens lys’. Det er så godt! Eller i digtet ’stol’: ’en stol tilbyder din krop en ekstra ryg og ekstra ben så kroppen kan hvile sine egne’. ’En cykelhjelm er hård som et skildpaddeskjold og beskytter din krops styresystem’ i cykelhjelmsdigtet. Jeg kunne blive ved!

’Bring en ting’ er en særdeles smuk udgivelse, som man kan vende tilbage til mange gange. Den er et udsøgt eksempel på, hvordan en papirbog stadigt kan overraske, og hvorledes den kan blande ord, helhedstekst og illustrationer. Den er lavet i smukke douchefarver, der skaber en rolighed i ord, der ellers kan forvirre en smule.

Den kan med fordel bruges i skolen og til børn fra ca. 6 år som samtalebog.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52512638
ISBN
9788702203745
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser