Bare en lille gåtur

Bog

Bare en lille gåtur

Af (
2019
)

Anmeldelse

Bare en lille gåtur af Sven Nordqvist

20 feb.19

En charmerende og ordløs billedbog, hvor barnet og den voksne inviteres på en svimlende rundtur i forfatterens eventyrlige og fabulerende univers.

Sven Nordqvist, prisbelønnet tegner og forfatter, er især kendt for sine elskede billedbøger om den gamle mand Peddersen og hans opfindsomme kat Findus. I disse billedbøger er der forholdsvis meget tekst, men Nordqvists fabuleringsevne fornægter sig ikke i denne ordløse billedbog. Den viser sig i de små sekvenser, der er puttet ind i de store illustrationer, med sære væsener, der har travlt med deres egne gøremål.

I 'Bare en gåtur' er der fuldt knald på fabuleringerne i en række finurlige og absurde situationer. Udgangspunktet er realistisk nok. En lille dreng får lov at gå ”bare” en lille tur med bedstes store, langhårede hund. I drengens fantasi bliver turen lang og spændende. Logikken bliver sat helt ud af spillet i en række absurde scenarier, men heldigvis slutter turen trygt og godt hjemme hos den intetanende bedste.

Turen begynder med et gammeldags tog, som hurtigt bevæger sig over i en surrealistisk skinneføring oven på labyrintiske borgmure. I det hele taget synes Nordqvist at have en forkærlighed for snørklede borge. Togturen ender i en park med sære statuer og gammeldags klædte mennesker, der bliver trukket rundt på rullebræt af geder. Herefter går turen over stok og sten, og den lille dreng klamrer sig til snoren, mens hunden bestemmer farten. Der bliver vendt op og ned på størrelsesforhold, dyr opfører sig som mennesker, sære væsener dukker op, og genstande bliver levende, som kaffekanden på ben, der selv skænker op.

Der er ingen ende på de sære scenarier, som bl.a. byder på en række alternative transportmidler i form af en kænguru med plads til passagerer i pungen og en guldsmed, der transporterer mennesker på sin ryg. Der er inspiration fra litteraturen, som et bizart kroketspil, der bringer tanken hen på Alice i Eventyrland og en antikvitetsbutik byder på myriader af spændende genstande og forskellige aktiviteter. Den lille dreng oplever eksotiske steder og færdes både i byen og på landet. Der er også sørget for lidt spænding i form af nogle truende væsener, men heldigvis kan drengen flygte på ryggen af hunden.

Nordqvist er en fremragende illustrator. Hans myldrebilleder er indbydende og fantasibefordrende at gå på opdagelse i, og man savner overhovedet ikke tekst. Der foregår en masse på de enkelte opslag, og der er nok at snakke om. Hvis den voksne giver slip på fornuften og overgiver sig til bogens magiske univers, er der stof til mange forskellige historier, og det fine ved bogen er, at barnet kan digte med og påvirke historierne.

 

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
ISBN
9788711904107

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer