Bog

Anelser

Af (
1992
)

Anmeldelse

Anelser af Ane Schmidt

02 okt.13

En dobbeltfortælling om begær og længsler krydret med saftig erotik.

Når man læser en bog, der bliver lanceret som erotisk litteratur, forventer man et eller andet sted, at ens erotiske sanser bliver stimuleret. Det er ikke helt tilfældet med ’Anelser’. På trods af at der er bredt godt ud med både pikke og bryster, pigesex, sidespring og sex mellem søskende, er der ikke meget, der tænder. Og det er ikke, fordi hovedpersonerne - især i første del - ikke har endog meget avancerede fantasier.

Måske er jeg blot blevet en halvgammel kyniker, eller også har vi bare set for mange skrappere sager i de seneste par års bølge af erotisk litteratur. Den popularitet, som ikke mindst ’Fifty shades of Grey’-trilogien har oplevet, kunne tyde på det. Men også en række danske forfattere har formået at levere friske, pirrende skildringer af den søde leg.

Læser man imidlertid ’Anelser’ som to fortællinger om hovedpersonernes begær, længsler og - ikke mindst i anden del - trængsler, er den straks noget mere interessant. ’Anelser’ er oprindelig udgivet som to selvstændige værker i hhv. 1983 og 1984,og de to blev udgivet som samlet værk første gang i 1991 og i 2001 og altså nu igen i 2013.

Første del med titlen ’Jeg’ handler om en 33-årig kvinde, der i korte, dagbogsagtige afsnit fortæller om sit liv med vægt på sine erotiske oplevelser og fantasier. I lyset af de mange undersøgelser af kvinders seksualitet, vi har set gennem årene, virker personen fuldstændig autentisk. At denne kvindeskildring faktisk er skrevet af en mand (forfatteren Asger Schnack), gør den ikke mindre troværdig.

Anden del med titlen ’Ham’ skildrer en voksen mands turbulente drukrute gennem et antal mere eller mindre dubiøse værtshuse. I tilbageblikke undervejs konfronteres vi med hans forhold til konen, eller mangel på samme, et erotisk forhold til en ung kvinde (hans datter?) og til den alkoholiserede kæreste, Gurli. Som i første del er fortællingen delt op i næsten dagbogsagtige afsnit af varierende længde. Fortællervinklen skifter mellem en udenforstående fortæller og den unge kvinde (datteren?). Flere af afsnittende med den udenforstående fortæller har ofte en mareridtsagtig undergangsstemning.

At ’Anelser’ er 30 år gammel, gør den ikke mindre læseværdig. De erotiske forhold og psykologiske problematikker er evigtgyldige.

Bogdetaljer

Secondary title
Sexus
Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
07354509
ISBN
9788774455318
Antal sider
111

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer