12 jan.14

Blog

Back to basics på fremtidens biblioteker

Kommentarer

7 kommentarer
AfMichael Linde Larsen
ons, 15/01/2014 - 11:30

Godt nok synes jeg rigtig godt om dit indlæg, Tina. Men...jeg må også sige, at vælger vi/bibliotekerne kun at gå efter skønlitteraturen, tror jeg det bliver nogle meget små huse, vi kommer til at arbejde i i fremtiden. Med den øgede digitalisering bliver det jo med tiden ikke nødvendigt at besøge biblioteket for at få fat i en bog. Der kan man bare låne den via nettet. Og hvor stiller det så os?

Jeg mener at de danske folkebiblioteker bliver nødt til at definere vores virke meget bredere end hidtil. Men det betyder dog ikke, at vi behøver nedprioritere skønlitteraturen. Som du selv påpeger lever den jo rigtigt godt mange steder. Tror bare at vi bliver meget mere spændende huse, hvis vi betragter os som brede kulturhuse og ikke kun litteraturens forlængede arm. Det ene behøbver ikke udelukke det andet.

AfTina Brødsgaard Andersen
ons, 15/01/2014 - 11:57

Som svar til af Michael Linde Larsen

Micahel, jeg er enig med dig i, at det ene ikke behøver at udelukke det andet og at bibliotekerne også skal kunnne meget andet. Men samtidig synes jeg også, at det er vigtigt, at bibliotekerne tør vælge og styrke en af de spidskompetencer, som de er rigtig gode til og som man netop ikke kan finde andre steder. Og det er lige præcis formidlingen af især skønlitteratur, men også alt det andet indhold, et bibliotek rummer - hvad enten det er digitalt eller fysisk.  I kulturhusene kan det blive sat i spil - også gerne med musik, film og andre genrer. Det vigtigtigste for mig er, at vi får formidlet alle de gode historier, et bibliotek rummer, at vi kan mødes om dem, tale om dem og tænker over dem.

tir, 14/01/2014 - 10:14

Jeg er enig med dig i, at skønlitteraturen skal være i fokus på bibliotekerne, Tina Brødsgaard Andersen.

Jeg ved ikke, om der er lavet undersøgelser af, hvem der bruger bibliotekerne. Det må være et bredt udsnit af den danske befolkning, gætter jeg. 

For mit eget vedkomende, brugte jeg mest bibliotekerne i den periode, jeg var fattig. I dag køber jeg en del bøger, så mit behov for at gå på biblioteket er blevet mindre.

Til gengæld synes jeg, at det er et dejligt sted at komme. De gange, jeg har været på et bibliotek i de senere år, er jeg altid gået derfra med en god følelse indeni. Jeg bliver oplivet af at se alle de bøger stå på hylderne og ved tanken om den viden, jeg kan få ved at lede efter særlige bøger. 

Som jeg skrev i en kommentar i en anden blog, så var jeg måske ikke blevet forfatter, hvis ikke jeg havde haft bibliotekerne, jeg kunne søge viden på. Det lå ikke i kortene, at jeg skulle begynde at skrive, men jeg opdagede heldigvis glæden ved at læse en velskrevet og spændende bog. Så jeg ønsker, at det i fremtiden er muligt at finde et bredt udsnit af dansk og udenlandsk litteratur på bibliotekerne, skrevet af både kendte og ukendte forfattere. 

 

AfTina Brødsgaard Andersen
ons, 15/01/2014 - 11:46

Som svar til af Anita Grün (ikke efterprøvet)

I Kulturvaneundersøgelsen fra 2012 fremgår det, at hele 78 % af befolkningen oplyser, at de er biblioteksbrugere og overordnet set er det et bredt udsnit af befolkningen, der bruger bibliotekerne - så det er jo positivt og jeg håber og tror, at mange har positive minder og oplevelser med at gå på biblioteket, som du også har, Anita Grün.

Alene det er jo et godt udgangspunkt at bygge oven på i fremtiden og i en tid, hvor mange er pressede på både tid, forventninger og meget andet tror jeg, at biblioteket kan styrke sin position som et pusterum og et sted, hvor det er tilladt at give sig tid til fordybelse, til at tænke og til at blive udfordret - og alt det tilbyder skønlitteraturen, som jo netop er en af bibliotekernes spidskompetencer traditionelt set. Og min pointe er også, at der rundt omkring på bibliotekerne oven i købet er et personale, som brænder for at formidle skønlitteraturen og sætte den i spil, så bibliotekerne rummer et kæmpe potentiale i forhold til at imødekomme de værdier og behov for mening, nærvære og autenticitet, som måske i fremtiden vil blive en modtendens i forhold til det pres, mange oplever i disse år i forhold til at skulle være på hele tiden og skulle præsere og løbe om kap med tiden.

Jeg faldt over denne artikel, hvor Bilfabrikanten Fords har lavet en trend-rapport for 2014

På listen står blandt andet øget fokus på autencitet, fordybelse og nærvær. Formentligt på bekostning af tiden brugt på sociale medier.
’Vi kan ikke vende ryggen til teknologien, men det er interessant, at den konstant accelererende teknologiske udvikling også har startet en ny, stærk mod-kultur, der handler om refleksion’, konstaterede Fords fremtids- og trend-manager Sheryl Connelly i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.  ’Forbrugerne vil genoverveje deres forhold til teknologien i 2014, forsøge at balancere behovet for at være konstant online og et stigende behov for at bruge kvalitetstid offline’.

Det synes jeg er tankevækkende og også en bold, bibliotekerne uden videre kan gribe.

AfNina Wegner
ons, 15/01/2014 - 14:19

Som svar til af Tina Brødsgaar…

Ja, Tina - og netop derfor skal bibliotekerne være med til at skabe rammerne og rummet for den modkultur, som jeg også tror kommer "lige om lidt". Der skal være fysiske rum i bibliotekerne hvor borgerne kan mødes og snakke litteratur  bl.a. mens de ser hinanden i øjnene uden alt for meget "blip og båt" og smart teknologi.

tor, 16/01/2014 - 17:01

Som svar til af Nina Wegner

Det er en stor opmuntring for en gammel bibliotekar (uddannet 1969) og nuværende forlægger, af især bøger fra de varme lande, at læse Tina Brødsgaard.  Tak og lykke til...

Vagn Plenge

 

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer