07 dec.09

Blog

De store fortællinger er borte – men hvad med litteraturen?

Kommentarer

2 kommentarer
ons, 09/12/2009 - 09:18

Skal litteratur overhovedet være politisk? Og hvis den skal, skal den så være venstreoreinteret? Disse spørgsmål og en lang række andre, der vedrører samtidslitteratur og politik, diskuteres i Dansk Noter, maj 2009 på http://www.e-pages.dk/gennemsyn/89/5.

Af andre eksempler på litteratur, der forholder sig til politiske spørgsmål, kan nævnes Maja Lee Langvads Find Holger Danske eller Merete Pryds Helles Oh, Romeo. Og hvad med Jakob Ejersbos forfatterskab?

Jeg mener, at der er en generel tendens i samtidslitteraturen, at den forsøger at forholde sig til politiske spørgsmål.

I øvrigt er det min personlige holdning (som barn af feminismen), at litteratur som al anden kunst altid allerede er politisk. Uanset om det politiske tematiseres eksplicit.

AfThomas Olesen
ons, 09/12/2009 - 14:29

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Hej Mette

Tak for linket (det er rigtig spændende læsning!) og din henvisning til andre politisk vakte forfattere:-)

Jeg mener ikke, man kan sige, at al kunst ”altid allerede” er politisk. Man kan dog sige (for nu at afholde mig fra at generalisere), at noget, ikke al, kunst er politisk, og altid kun sekundært og afledt. Jeg mener, at kunst først og fremmest er kunst og intet andet. Den peger jo først på sig selv, før den peger på alt muligt andet.

Jeg er dog helt enig med dig i, at der er en tendens (det skriver jeg også og det er min pointe) til, at den kontemporære litt. er begyndt at beskæftige sig med politik. Men sådan har det bare ikke altid været. For ikke så forfærdelig længe siden var der tværtimod en tendens til at sige, at kunsten ikke var i stand til andet end at pege på sig selv. Kunstens referentielle funktion er dermed blevet stækket, og som en konsekvens heraf også kunstens rolle som samfundskommentator. Jeg synes, man kan mærke, at litteraturen er lidt "rystet" af den postmoderne tilstand. Den er på vej ud af den og væk fra den, men er stadig ved at genfinde sin evne til at pege på andet end sig selv...

Her er i øvrigt en fed artikel fra Information om den nye tendens til politiske pegefingre "Kald mig moralist og jeg siger dig tak": http://www.information.dk/216853

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer