08 jan.11

Blog

Selvangivelse III: Litterær årsopgørelse i hovedtal 2010!

Kommentarer

3 kommentarer
AfMarit Haugaard
tir, 11/01/2011 - 19:32

Nu hvor vi ikke længere skal sidde og svede over selvangivelsen, er det en skidegod idé at lave litterær selvangivelse - meget bedre end status!

AfMichael Linde Larsen
tir, 11/01/2011 - 08:55

Hej Michael

Det var rigtigt hyggeligt at møde dig i går på Odense Centralbibliotek. Jeg kender dig jo fra nettet, men at få sat et ansigt på, er altid noget andet.

Og så må jeg sige, at jeg er imponeret over din læselyst og mængden af bøger som du har fået læst i det forgangne år. Jeg er sikker på, at du ikke får problemer med det litterære skattevæsen:-)

"Renselse" og "Liberty" er også to bøger som står højt på min liste over gode bøger jeg har læst på det seneste. 

Kan forøverigt huske for mange år siden gik jeg et halvt år på Biblioteksskolen i Oslo. Her var der en lærer som hvert år fik eleverne til at læse den samlede skønlitterære produktion for det sidste år. Opgaven var så at registrere sjove ting som: var hovedpersonen mand/kvinde - hvor foregik handlingen (land, by osv.) - historisk roman, samfundsroman etc....

Jeg kan huske, at en markant tendens var at der var en klar overvægt af romaner som foregik i Oslo. Og sådan er det vel også i Danmark, hvor mange romaner foregår i København. Men det ved jeg ikke om du har nogen erfaringer med.

Det kunne være lidt sjovt at kigge på engang...

AfMichael Krarup
ons, 12/01/2011 - 19:00

Som svar til af Michael Linde Larsen

Ja, tak for sidst, så hurtigt vores møde end blev!

Jo, det er da nok rigtigt, at en uforholdsmæssig stor del af dansk skønlitteratur på en eller anden måde udspiller sig i København og nærmeste omegn. Og det gælder da især indenfor krimigenren, hvor kun få bøgers handling primært foregår i provinsen.Men blandt de bøger, som jeg har læst de sidste par år, har der været flere undtagelser - også når man går udenom den lidt ældre generation af "hjemstavnsforfattere" som f.eks. Knud Sørensen, Jens Smærup Sørensen og Bent Haller.

Her kan jeg nævne Helle Helle (næsten for oplagt), Morten Kirkskovs Kapgang (2010) fra Sønder Omme, Jacob Berner Moes Vandel (2008) fra Vandel ved Billund, Erling Jepsens bøger fra Sønderjylland, den noget oversete Mads Nygårds bøger fra Nordjylland (Bl.a. den virkelig gode Kravl (2006), Lars Husums Mit venskab med Jesus Kristus (2008) fra Tarm, Michael Josephsens glimrende Neden under (2010) fra Svendborg, Knud Romers Den der blinker... (2006) fra Nykøbing Falster og Dennis Gade Kofoeds bøger fra Bornholm. Skægt nok foregår hele to af DR's Romanklubs bøger i denne sæson: Jens Blendstrups Bombaygryde og Hans Henrik Møllers Burgundia, som jeg dog ikke har læst - endnu.

Jeg var på et kursus sidste år i tendenser i dansk skønlitteratur, hvor én af oplægsholderne, enten en dagbladsanmelder, litterat eller forlagsmenneske - jeg husker ikke hvem - sagde at der vil komme en bølge af litteratur fra og om provinsen, skrevet af yngre forfattere, i de kommende år pga. de forfatterskoler, som nu begynder at komme rundt om i landet, bl.a. på Fanø, Bornholm og Brønderslev.

Lad os se - der sker tit nogle andre ting i bøger, der foregår i mindre samfund end de danske "hovedstæder".


Log ind for at skrive kommentarer