20 nov.14

Blog

DDR var et stort børnehjem

Kommentarer

12 kommentarer
AfHans Christian Davidsen
tir, 25/11/2014 - 10:25

Overskriften »DDR var et stort børnehjem« er måske mere fængende end 100 procent dækkende for hele indholdet i min artikel - og dermed også for Angelika Klüssendorfs anliggende.

Det er mit ansvar, at det kan anfægtes.

 I Angelika Klüssendorfs bøger ligger netop specifikt ingen systemkritik. Tværtimod er det i flere tyske og også danske anmeldelser »Das Mädchen«/»Pigen« blevet noteret, at der ikke synes at være nævneværdig forskel på den omsorgssvigt, der bliver beskrevet i »Das Mädchen«/»Pigen«, og den omsorgssvigt, som vi fra litteraturen og medierne kender fra andre ikke-socialistiske samfund i Europa.

 Denne bog kunne i virkeligheden være foregået et hvilket som helst sted - Tønder, Brønderslev eller London. DDR er blot kulissen, da forfatteren trækker på erfaringer fra sin egen opvækst.

 Når Klüssendorf så - flere steder og ikke blot under besøget på Litteraturfest.nu - indskyder, at »DDR var et stort børnehjem«, så ligger der her tilstrækkelig med empiri, der viser, hvorledes staten i det tidligere DDR gik ind og overtog den myndighed og den opdragende rolle, der i de samfund som Karl Popper beskrev som »The open societies« primært varetages af forældrene.

 Tak for reaktionerne - med håbet om, at indgangen til Klüssendorfs værker primært bliver litterært og i mindre grad politisk eller ideologisk.

tir, 25/11/2014 - 08:41

Det lyder som en spændende forfatter, jeg får lyst til at læse noget af. Jeg er enig med Angelika Klüssendorf i, at man bliver forfatter af at læse, læse og læse, men hendes udsagn om: "... er det dog ikke virkeligheden, der gør et menneske til forfatter" er jeg ikke enig i. 

Det er fra det, der sker i ens liv, man henter inspiration til at skrive. Hvordan skulle man ellers få brændstof nok, hvis man udelukkende fik det af at læse bøger? 

I interviewet siger hun: "Enten skriver man litteratur, eller er man en pleaser."

Man kan sagtens være både-og, hvor man skriver for sig selv, men også har læserne i tankerne. Selvfølgelig skal læserne ikke fylde det hele, det skal historien, og det man vil fortælle. Men at læserne ikke sniger sig ind i ens tanker undervejs, det kan jeg ikke genkende. Det er læserne, der giver feedback og dem, der får én til at udvikle sig som forfatter. 

Det var en god historie om pigen, hun mødte i toget. :o) Her bruger hun netop virkeligheden til at blive nysgerrig efter, hvad der gemmer sig bag pigens ydre og attitude. 

Tak for en god blog.

 

 

AfInge Marie Moritzen
søn, 23/11/2014 - 08:44

Jeg er glad for, at det ikke er en selvpromoverende side for diverse forfattere, så lad endelig den linie fortsætte, endda strammes op.

AfLars Ulrik Thomsen
søn, 23/11/2014 - 13:02

Som svar til af I Moritzen

Fra Litteratursidens introduktion: Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Sitet er for alle, der vil inspireres til gode læseoplevelser, diskutere litteratur og blande sig i den litterære debat.

AfKaj Hansen
lør, 22/11/2014 - 14:44

Kære Ulrik Thomsen.
Da jeg på nettet søgte efter forlaget Populi, for at se, hvad dette forlag beskæftigede sig med, faldt jeg over et PDF dokument, hvor du til tilsyneladende d. 16. 1. 2013 til kulturministeren klager over Bog og Ide.
Vil du ikke være så venlig at indvi Litteratursidens brugere i, hvilket svar du fik på denne klage?
Venlig hilsen
Kaj Hansen.

AfKaj Hansen
fre, 21/11/2014 - 15:51

Tak til Hans Christian Davidsen for en god og saglig omtale af Angelika Klüssendorf’s forfatterskab. Det er det gode ved Litteratursiden, at den via gode og nøgterne indlæg om god litteratur gør os andre opmærksomme på sådan. Jeg fornemmer gennem Davidsens omtale af de to bøger, at de rent litterært er i klasse for sig selv, og at så også forfatteren har noget på hjertet. Jeg vil straks gå ind på mit biblioteks hjemmeside og bestille ”Pigen”.
Venlig hilsen
Kaj Hansen.

AfLars Ulrik Thomsen
tor, 20/11/2014 - 19:28

Nu forstår jeg ikke rigtig redaktionens holdning (!?) Jeg fik slettet et indlæg med den begrundelse at det var politisk propaganda. Men H C Davidsens indlæg er da i lige så høj grad politisk propaganda, det omtaler en tidligere nation udelukkende i nedsættende vendinger.

Men der måske forskel på om man kritiserer et tidligere socialistisk stat eller man kritiserer kapitalismen?

 

AfMichael Linde Larsen
fre, 21/11/2014 - 08:32

Som svar til af Lars Ulrik Thomsen

Redaktionens holdning er meget enkel. Det er nemlig de retningslinjer som du ved står beskrevet under "Om litteratursiden".

Ovenstående indlæg falder fint ind under litteratursidnes ønske om at omtale litterære events. I dette tilfælde fra den dansk tyske litteraturfestival.
Og i modsætning til dit indlæg, er det her en forfatters synspunkter som bliver vidregivet af en neutral skribent.

 For en god ordens skyld skal jeg igen skrive, at vi ikke er optaget af politiske dagsordner på litteratursiden. Derimod ligger det os meget på sinde, at siden bliver brugt til litteratur og ikke politiske skriverier uden afsæt i litteraturen.

AfLars Ulrik Thomsen
fre, 21/11/2014 - 21:15

Som svar til af Michael Linde Larsen

Åbent brev til kulturminister Marianne Jelved

 

Esbjerg den 21.11.2014

 

 

 

Kære Marianne Jelved

 

Som minister for Danmarks Biblioteksvæsen har du ansvaret for at borgerne behandles ens og i overensstemmelse med Grundlovens bestemmelser.

 

Jeg ønsker at indgive en klage over Litteratursiden.dk´s redaktion, som efter min mening foretager en grov diskriminering af anderledes tænkende.

 

  • Jeg har spurgt om redaktionen vil anmelde en enkelt af mine bøger og har fået et nej.

     

  • Hvis jeg retter henvendelse til redaktionen bliver den ikke besvaret.

     

  • Mine indlæg bliver censureret og fjernet uden varsel, med henvisning til at de ikke er litteratur.

     

Jeg vil bede dig som minister at rette op på forholdene, så vi som brugere af Litteratursiden.dk behandles ens og ligeværdigt.

 

Venlig hilsen

 

Lars Ulrik Thomsen

 

---------------------------------------------------

Hermed bekræftes modtagelsen af dit brev, der besvares asap. 

Bedste hilsner 

Anne Rathleff

Sekretær for ministeren

 

Kulturministeriet, Nybrogade 2, 1203 København K

cid:image001.gif@01CE6377.A81612C0

 

 

 

AfMichael Linde Larsen
fre, 21/11/2014 - 21:59

Som svar til af Lars Ulrik Thomsen

Hold da op, nu får den da hele armen med brev til Kulturministeren.

Vi har jo skrevet sammen adskillige gange i den seneste tid om indlæg på litteratursiden. Og da jeg er en del af redaktionen, må det vel siges at redaktionen svarer på dine henvendelser. Jeg har også adskillige gange gjort dig bekendt med de retningslinjer vi har om indlæg på siden.
Jeg har også efter gentagne skriverier gjort dig opmærksom på, at vi forbeholdt os ret til at slette dine indlæg, hvis ikke de var inden for vores retningslinjer. Det er sket nogle gange. F.eks. Når du skriver en ren politisk agiterende tekst mod den siddende regering.
Endvidere skriver vi i vores retningslinjer, at vi helst ikke ser forfattere poste en masse af deres egne tekster. Vi ønsker nemlig ikke at være en kommerciel side, som bare er forfatternes forlængede arm, når det gælder markedsføring af dem selv, deres tekster og synspunkter. Og netop på det punkt, mener jeg du overskrider sidens retningslinjer ret markant. Selv om du jo er en af de mest aktive og skrivende skribenter på siden. Så helt censureret er du jo ikke-:)

Angående anmeldelser på siden, er det sådan, at man som forfatter ikke bare kan bestille en anmeldelse. Det gælder alle. Vi udbyder bøger til anmeldelser blandt vores anmelderkorpset, og hvis ikke nogen ønsker at anmelde den, bliver den ikke anmeldt. Det sker for rigtig mange. Så der er du ikke det eneste tilfælde.

PS. Hvis du iøverigt interesser dig for censur, kan jeg anbefale at studere de tidligere kommunistiske stater. Specielt med hovedvægt på alle de borgere, som måtte lade livet fordi de ytrede deres mening. Her er netop DDR et fint eksempel på en stat, hvor borgerne blev holdt i et jerngreb og kun magthavernes mening blev tålt. Men det ved du sikkert bedre end mig-:)

AfLars Ulrik Thomsen
lør, 22/11/2014 - 09:04

Som svar til af Michael Linde Larsen

Du vil få mulighed for at redegøre for redaktionens holdning over for ministeren. Indtil hendes afgørelse foreligger har jeg ikke yderligere kommentarer.

AfLars Ulrik Thomsen
fre, 21/11/2014 - 09:38

Som svar til af Michael Linde Larsen

Ja, det er korrekt at H C Davidsen videregiver en forfatters synspunkter, men det ændrer ikke på min opfattelse af at de tegner et falsk billede af DDR. Jeg er enig i at Litteratursidens formål er at fremme interessen for litteratur, men jeg forstår ikke hvorfor det kun må være "neutrale" tekster.

Hvis det er holdningen så skulle forfattere som Martin Andersen Nexø, Hans Scherfig, Hans Kirk og mange andre være udelukkede fra Litteratursiden.

Log ind for at skrive kommentarer