19 mar.12

Blog

Dovne generaliseringer

Kommentarer

2 kommentarer
AfJacob Ulrich
tir, 20/03/2012 - 14:44

Kære Anna

Tak for et interessant indlæg.

Kunne det ikke tænkes at det er selve genrebetegnelsen 'Krimi' der udgør problemet? At kalde noget for en 'kriminalroman' og at være 'krimiforfatter' er i min optik et salgsmæssigt kneb der tjener til at adskille genren fra 'anden litteratur'. Ellers var man vel 'bare' forfatter og skrev romaner?
Du spørger "[h]vorfor det mon er så udbredt at skære alle krimier over en kam" og svaret skal givetvis findes i den ihærdighed hvormed 'krimier' markedsføres som en distinkt genre der netop udgør en modpol til det den 'gode litteratur' kan og gør.

Dét betyder naturligvis ikke at 'krimier' (som alle andre genrer) ikke også kan være på samme niveau som alt andet der udgives, men betegnelsen sætter immervæk nogle forventninger til indholdet af det der læses. Der læses med en bestemt optik (forbrydelsen skal opklares / forklares / analyseres) modsat 'almindelige' romaner der, mener jeg, er mere 'åbne' i den forstand at flere genrer og 'optikker' optræder simultant. Mærkatet 'kriminalroman' kan i værste fald føre til at mange kvaliteter ved et værk overses - nøjagtig som du beskriver i forhold til Vargas og Atkinson. 

Men hvorfor så holde stædigt fast i betegnelsen når den gang på gang får 'skældud' af det litterære parnas? Hvorfor ikke bare tale om 'romaner' og 'litteratur' når det ret beset er det der skrives (i hvert fald ifølge dig). Hvorfor insisterer du selv på at være 'krimiforfatter'?

-Jacob-

 

AfAnna Grue
ons, 21/03/2012 - 22:30

Som svar til af jacob.ulrich

... bestemt ikke på at være "krimiforfatter", men hver gang jeg udfylder et skema til brug i fx en "blå bog-boks" eller lignende, retter avis- eller ugebladsredaktionen min titelbetegnelse fra "forfatter" til "krimiforfatter". Ret irriterende, hvis du spørger mig, da jeg ikke trækker de grænser for mig selv. Dette problem burde være overstået nu, hvor jeg har fået udgivet en novellesamling (der er helt uden mord) - eller det håber jeg i hvert fald ;-)

Og til dit spørgsmål om forlagets genrebeskrivelse: Jeg er enig med dig i, at en del af problemet måske kan findes her, men det drejer sig ganske enkelt om salg. En bog med "krimi" på forsiden signaler til en meget stor gruppe mennsker, at her er noget, de vil kunne lide. At det så skræmmer en mindre gruppe langt væk, betyder ikke det store, målt i salgstal. Selv ville jeg helst være fri, men jeg bøjer mig naturligvis for dem, der har forstand på markedsføring. Det er jo også i min interesse at sælge bøger; det er jo det, jeg lever af.

Tak for indsparket, Jacob.

Venligst Anna

 

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer