Vi har interviewet to tidligere vindere af Blixenprisen, nemlig forfatter Kamilla Hega Holst, der vandt prisen for Årets skønlitterære udgivelse 2015 og som er aktuel med Rud, og boghandler Pernille Kjær, der vandt prisen for Årets boghandler 2016. Vi har bl.a. spurgt de to, hvad det har betyder for dem at modtage prisen og hvad de mener god litteraturformidling er.
Kamilla Hega Holst, forfatter og vinder af Årets skønlitterære udgivelse for På træk:
- Hvad har det betydet for dig at vinde prisen for Årets skønlitterære udgivelse 2015
"Det var en kæmpe overraskelse for mig at vinde Blixenprisen for Årets skønlitterære udgivelse 2015. Jeg var en forholdsvis ukendt forfatter, der udkom i meget små oplag. Blixenprisen var et spotlight på mit forfatterskab. Der findes så utrolig mange dygtige forfattere i det her land, godt hjulpet på vej af Statens Kunstfond, der økonomisk bidrager til at litteraturen har gode udfoldelsesmuligheder, men mange af de interessante forfatterskaber kender offentligheden ikke til. Blixenprisen hjalp med at skabe interesse for mit forfatterskab, og jeg tænker, at det bidrog til, at jeg efterfølgende blev nomineret til andre litterære priser for min roman På træk. Det kræver synlighed at blive læst og blive anerkendt."
- Hvad er det særlige ved denne pris ift. andre litterære priser?
"Jeg har været med til Blixen Prisfesten de to år, den har eksisteret, og der er noget utrolig fint i at mødes på kryds og tværs af genre, men med det fælles udgangspunkt at skriften er et redskab for refleksion, og at bogen er centrum for begivenheden. Blixen Prisfesten fremhæver litteraturen som noget vigtigt og særegent."
- I år er der en ny pris for Årets indsats for litteraturformidling. Hvad mener du kendetegner den gode litteraturformidler?
"Jeg tænker, at den gode litteraturformidler på én og samme tid forstår at synliggøre litteraturen på opfindsomme og nye måder, skabe interesse og samtale, samtidig med en opmærksomhed på at værne om litteraturens særegne rum. Skønlitteraturen er et sted for refleksion, der i højere grad næres af undren og tvivl end af skråsikkerhed, hvorfor god litteratur sjældent fungerer i en typisk debaterende sammenhæng. Når skønlitteratur er bedst, synes jeg, udvider den verden i et stort, rådvildt spørgsmålstegn."
Pernille Kjær, indehaver af Kjærs Bøger i Odense:
• Hvad har det betydet for dig at vinde prisen som Årets boghandler 2015
"Det har betydet enormt meget at vinde titlen som årets boghandler! Der har været så megen positiv respons, og det stadig fylder rigtig meget. Jeg er helt sikker på, at titlen har vækket interessen hos ekstra mange, som så måske af den grund har villet se, hvad det dog var for en butik der havde fået så fornem en pris. Derudover er jeg selvfølgelig beæret og stolt, og føler mig meget priviligeret over at have haft så megen støtte, at min drøm er blevet til virkelighed. Og det er jo både støtte fra familie og venner, men især også mine fantastiske kunder!"
• Hvad betyder Blixen Prisfesten for litteraturen og det litterære miljø?
"Jeg synes at Blixen Prisen er et virkeligt godt initiativ, som allerede nu, efter ganske få år, skaber en dejlig tradition for, at folk med interesse for litteratur, kan mødes på kryds og tværs. Det er en godt udtænkt ny tradition, som giver gode muligheder for at skabe nye kontakter. Og så synes jeg personligt at det er vigtigt at have et samlingssted, som sådan en festlig begivehed jo er, hvor alle kan være med til at hylde de som har gjort noget særligt i litteraturens verden."
• I år er der en ny pris for Årets indsats for litteraturformidling. Hvad mener du kendetegner den gode litteraturformidler?
"Den gode litteraturformidler, er for mig en person der er fyldt med passion for litteratur. Og så længe passionen og kærligheden er der, så er det jo ligemeget om det er børnebøger, krimi, fagbøger, lyrik, eller hvilken genre det nu end måtte være. Jeg tror på at litteratur kan være berigende for alle - det handler bare om at finde den litteratur der tiltaler den enkelte person. Hér er det at dygtige litteraturformidlere kommer ind i billedet, hvad enten det er boghandlere, bibliotekarer eller undervisere. Så længe de passionerede ildsjæle bliver ved med at sprede litteraturens gode budskab, så skal bøgerne nok overleve."
• Hvad er god litteraturformidling?
"God litteraturformidling er en blanding af viden og passion. Du skal vide hvad du taler om, dvs. kende eks. de bøger eller den genre du gerne vil formidle. Dernæst er det ekstremt vigtigt at dem der bliver formidlet til, kan mærke hvorfor litteraturen er så vigtig."
Kommentarer