Der findes tusindvis af apps til børn, men der er stor forskel på kvaliteten. Få her et par bud på børnelitterære apps, som dit barn vil elske og blive klogere af.
Chomp (alder 1-5 år)
I år er app’en Chomp kommet på markedet fra kunstneren Christoph Niemann, der også står bag den interaktive børnebog Petting Zoo. App’ens hoveperson er dit barn, hvis ansigt bliver overført til bogens sjove illustrationer via enhedens kamera. Man bliver simpelthen en del af bogen, og figurerne kan bevæge sig, rotere og se tossede ud. Med et tryk på skærmen, ændrer illustrationerne sig; fra en nuttet baby, der mister sin sut, til et stykke toast i en toastrister.
Wuwu og co (alder: 4-8 år)
Merete Pryds Helle er forfatteren bag Wuwu og co, der er en såkaldt step in-bog, der åbner et magisk vindue ind til sød fortælling, hvor du selv skal interagere fysisk med enheden. F.eks. skal den rystes, man skal råbe, eller kameraet skal bruges til at løse opgaverne, sådan at bøgerne lærer børnene om interaktionen mellem den fysiske og den interaktive verden. I den koldeste vinter i to tusind skal barnet finde en nøgle, så Wuwu og hans venner kan komme ind i det dejlig varme hus. Væsenerne har hver deres historie og skal bruge hjælp.
Den lille Hindbærsnitte og den forsvundne opskrift (alder: 2-6 år)
Fin fortælling om Den lille Hindbærsnitte, der hjælper Bagermester Bo. App’en har mange interaktive detaljer, der understøtter historien og gør den levende – og især er kommentarerne fra Hindbærsnittens kagevenner sjove. Man kan også pynte Hindbærsnitten og finde bageopskrifter. Historien bliver læst højt af Lars Pedersen, men forældrene kan også selv læse højt.
Troldeliv (alder: 1-5 år)
Her er fire eventyr om troldetvillingerne Paja og Pajko, som vi kender fra billedbøgerne. De eventyrlige tegninger og historierne er de samme, og bogen Bedstevenner følger gratis med app’en, sammen med Troldefamilien, en beskrivelse af alle troldene. Billederne er ikke interaktive, men gøres levende ved panorering og ved at zoome ind og ud. Historien bliver læst højt af Ellen Hillingsø, hvis stemme passer perfekt til fortællingen. Der er ingen tekst, så man kan bare fornøje sig med at se og lytte. De andre bøger kan tilkøbes.
eReolen Go (alder: 7-14 år)
eReolen Go er bibliotekernes tilbud om e-bøger og netlydbøger til børn. App’en indeholder alle børnematerialer fra eReolen, og der formidles særligt til børn og unge. Hvis barnets skole er tilknyttet tilbuddet, kan man logge ind med UNI-login, og hvis ikke, er det nødvendigt med et almindeligt bibliotekslogin. Man kan finde en liste over de tilmeldte skoler på eReolenGo.dk. Formålet med app’en er at styrke børns læselyst med en lettere adgang til digitale bøger og formidling i børnehøjde.
Snip Snap Snuderne (alder: 0-5 år)
Snip Snap Snuderne er tre mødre til små børn, som har udformet en børne-app ud fra deres vokalgruppe. Snuderik kan ikke finde sin ven Snif, så han må ud at lede efter ham. På turen møder han forskellige figurer fra kendte danske børnesange, bl.a. ”Mon du bemærket har?”, ”3 små fisk”, ”Bjørnen sover” og ”Dyrene i Afrika”. Sangene synges med fagter og kor. Der er forlille barn at trykke på, trækroner, der skifter farve, og skyerne kan regne. Der er ingen tekst, så barnet kan selv lytte og synge.
H. C. Andersens Eventyr (alder: 4-8 år)
Her findes mange af de kendte eventyr med skønne tegninger af Mårdøn Smet. Lydbøgerne er indlæst af Jesper Klein, og bøgerne læses højt af Sebastian Klein. Du får gratis adgang til filmen ”Den lille havfrue”, til bogen ”fyrtøjet”, til lydbogen ”hyrdinden og Skorstensfejeren” og nogle af spillene.
Charlies Eventyr/Two Popes (alder: 6-8 år)
App’en, der er til iPad, består foreløbig af fire klassiske eventyr: ”Fyrtøjet”, ”Hans og Grete”, ”Peter Pan” og ”Hans og Bønnestagen”. Fortællingerne kommer til live i den nye version, der er flot illustreret af Rasmus Jensen og fortalt af Lars Mikkelsen. Der er meget magi i lydsiden og i animationerne, hvilket gør eventyrerne til en fascinerende oplevelse for både for børn og voksne. Man kan slå teksten fra og blot lytte eller optage sin egen fortællestemme. ”Fyrtøjet” er gratis.
Cirkeline (alder: 2 år+)
Mange børn kender Cirkeline og hendes to venner Frederik og Ingolf fra bøger og film. I denne søde og sjove app kan alle lege med i Cirkelines univers, hvor du kan spille musik, tegne, finde ost og lege med påklædningsdukke.
Rasmus Klump (alder: 0-6 år)
Rasmus Klump er en kendt og elsket tegneseriefigur og i denne app kan du finde figurerne, læse en bog med lyden fra eller til. Du kan også se tegnefilm, lave vendespil og bruge malebogen.
Drengen der ville smage en kebab (alder: 4 år +)
En skæv, humoristisk og interaktiv billedbog om alverdens mad, krydret med herlige talebobler og lyde. På hvert opslag er der blinkende felter med lydeffekter, du kan trykke på, mens der læses. Forfatteren Kim Langer indtaler selv bogen med forskellige, sjove accenter.
Imagistory (alder: 4 år +)
Imagistory, der egentlig er lavet til skoler, er en fortælle-app i billeder og uden skrevne ord. Man vælger en historie, får taget et billede, og så optager barnet sin stemme for hver side, i takt med at man finder på historien. Bagefter kan historien enten deles eller høres. Appen er god til at udvikle sproget, og man bruger fantasien til at bygge fortællingen op. Der følger to gratis bøger med, og flere kan tilkøbes.
Oscar og Olivia på rumeventyr
Historien om de to søskendes leg bliver gjort levende med en flot grafik og en god lydside. Der zoomes ind for at skabe bevægelse. App'en er enkel, men fungerer fint med højtlæsningen på dansk eller engelsk.
Oscar og Olivia og Snotdragen
Følg det forkølede søskendepar Oscar og Olivia i den anden historie i serien, når jagten går ind på den frygtelige Snotdrage, der gør folk forkølede ved at sprøjte snot op i deres næser. Du kan få historien læst højt på dansk eller engelsk.
Oscar og Olivia og Sørøverskatten (alder: 4 år +)
Tredje historie i serien, hvor Oscar og Olivia begiver sig ud på en vild skattejagt i en undervandsverden, som de opdager i badebassinet i haven. På turen møder de bl.a. en piratblæksprutte med hang til prinsessesko og får et uventet lift med en kæmpe hval. Læses højt på dansk eller engelsk.
Hunden Ib (alder: 4 år +)
En humoristisk og varm interaktiv fortælling om hunden Ib med enkle, udtryksfulde tegninger af Rasmus Bregnhøi. Du vælger en bane og styrer, hvad Ib skal gøre og er med til at skabe historien. Spil snebanen, skovbanen eller racerbanen, og træn din motorik, mens du leger.
Hvad sker der så? Mumi, Mymlen og Lille My (alder: 4 år +.)
Denne interaktive app om Mumi er tro mod den originale fortælling. Animationer og lydeffekter kan aktiveres med tryk på skærmen eller ved at vende iPad’en. Læs selv eller oplev den dramatiske oplæsning af bogens danske oversætter Marianne Iben Hansen.
Kender du Pippi Langstrømpe? (alder: 4 år +)
Astrid Lindgrens elskede historie om Pippi, Tommy og Annika får nyt liv i små, sjove spil og interaktive muligheder. Du kan selv bestemme, om du vil læse eller lege: Hold enheden vandret, få historien læst højt og leg med de små spil, eller hold iPad’en lodret og læs bogen. Der er også tegneværksted.
Hokus Pokus Alfons Åberg (alder: 3-9 år)
Hjælp Alfons Åberg med at bygge en træhytte gennem forskellige spil, hvor du inddrages allerede fra start. Syng og dans med Alfons og hans venner eller hjælp Alfons’ far med huslige gøremål. Der er også trylletricks og piratdueller.
Hund og Elefant (alder: 4 år+)
De to venner Hund og Elefant sætter en gammel bil i stand og drager ud på eventyr. Det er nogle herlige fantasifulde billeder og en god historie, hvor der sker mange mærkelige og eventyrlige ting for de to venner. Du kan vælge mellem dansk og engelsk, både tekst og højtlæsning.
Jakob og Neikob (alder: 4 år+)
En interaktiv billedbog om de to venner Jakob, der siger ja til alt, og Neikob, der siger nej til alt. Det er en sød og sjov historie, hvor børnene kan aktivere forskellige lyde og selvfølgelig have det sjovt med at høre Ja og Nej igen og igen. Tekst og højtlæsning er på norsk, men der er mulighed for selv at indtale en højtlæsning.
IMAG-N-O-TRON: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (alder: 4 år+)
En smuk, poetisk fortælling om en mand, der elsker bøger. Det var en af de første apps for børn, så det er lidt af en klassiker. Tekst og oplæsning er på engelsk, men billederne fortæller også historien med interaktive muligheder, nogle bringer handlingen videre, andre udbygger historien, og så er der små spil.
Hvorfor har man hår? (alder: 4-8 år)
En billedbog med smukke og unikke akvareltegninger. Historien bliver læst højt og bevægelsen foregår med panorering og zoom ind/ud i stillbillederne. Det er enkelt, men fungerer fint. Her får du også muligheden for at tegne hår som en aktivitet.
Den magiske kat (alder: 4 år+)
Gennem musik, lyde og billeder fortælles den meget poetiske historie om Teddys kludedukke, der er blevet væk. Hvor mon den er? Nysgerrigheden får os til at gå på opdagelse, og der er mange små interaktive muligheder på hver side. Den iørefaldende sang er skrevet og sunget af Julie Michelsen.
Cinderella (alder: 6-8 år)
En moderne udgave af Askepot, hvor Cinderella og prinsen danser disko og spiller bordtennis. De er nemlig mere børn end voksne, hvilket kan høres på deres stemmer og kommentarer. Der er mange sjove opgaver eller spil, og Cinderella fortæller, hvad man skal gøre, f.eks. lægge brændeknuder i kaminen og stille kopperne i vasken. Historien bæres af dialogen, da teksten er kortfattet. Selv om sproget er engelsk, kan større børn fint følge med i det kendte eventyr. Der er sjove opgaver og spil.
Miki (alder: 4 år+)
En dejlig fortælling, fyldt med magi og tilpas uhygge for de mindste, om sneræven Miki, der farer vild, fordi han falder ned fra en klippe. Lars Gabel har lavet stemningsfulde tegninger, og når der er mulighed for at deltage interaktivt i historien, får du hjælp, ved at figuren fremhæves. Kompatibel med iPad.
Hej Min Sol (alder: 4 år +)
Skrevet af Merete Pryds Helle og indtalt af Ellen Hillingsø. To små sole tager på eventyr, og du er den ene af hovedpersonerne, fordi kameraet viser dig live i den ene sol. Du navigerer frem og tilbage i historien ved at nikke eller ryste på hovedet. Det virker fint, og det er sjovt selv at være en del af handlingen.
Garmanns sommer (alder: 4 år +)
En digital version af den prisbelønnede billedbog. Vi følger Garmann, sommeren før han skal starte i skole. Noget, han ikke er helt tryg ved. De specielle og fantasifulde billedcollager understreger den poetiske og filosofiske fortælling. Oplæsningen på norsk kan ikke slås fra, men teksten kan skjules, så barn og forældre kan fordybe sig i billeder og animationer.
Tak for halshugningen
Digte kan være både sjove og uhyggelige; en kælder, hvor lyset går ud, og en hånd, der stikker op af fryseren. De uhyggelige lyde og sjove animationer skaber en stemning, der bliver godt suppleret af Louise Thrane Jensen tegninger.
TIL DE STØRSTE BØRN
The Sailor’s Dream (alder: 12 år +)
En stemningsfuld fortælling fyldt med skønhed og længsel. Du får brudstykker af historien og de ufortalte minder, når du besøger de forskellige øer på drømmenes hav. Den originale musik og de fantasifulde billeder giver sammen med fortællingen en unik oplevelse. Mest for større børn, da teksten er på engelsk.
Tavs
iPad-app’en er en fantastisk oplevelse med en blanding af tekst, Rasmus Meislers illustrationer og et lydunivers skabt af Stefan Pasborg, der til sammen giver en stemning af desperation og uhygge i historien om den ensomme Tavs, der savner sin afdøde tvillingebror Teo. Til de ældste børn.
The Heart and the Bottle
Oliver Jeffers er både illustrator og forfatter, og på biblioteket kender vi ham bl.a. fra Den fantastiske bogslugerdreng. The heart and the bottle er en smuk historie om venskab og ensomhed fortalt i et enkelt sprog og med udtryksfulde billeder. Man kan få et hint til de forskellige interaktive muligheder på siderne. De ting, man kan gøre, giver god mening og bringer handlingen videre. Det er en filosofisk fortælling, og i forhold til sproget vil det være oplagt, at forældre eller andre voksne i første omgang formidler app’en til børn i alderen 8-12 år. Kompatibel til iPad.
eReolen Global
Med eReolen Global kan man høre engelske e-bøger og netlydbøger fra bibliotekerne. Her kan man læse eller lytte til meget af det nye ungdoms- og børnelitteratur og blive bedre til engelsk på samme tid.
Listen er udformet af bibliotekar Kirsten Dyhrberg Grønne og opdateret af Dagmar Seeberg, eReolen
Kommentarer