Læsning bag tremmer
af Gitte Fangel, Viborg Bibliotekerne
Det er ferietid - tid til at rejse ... og tid til at læse.
Der er nogen, der har masser af tid til at læse, hver dag ... og ikke skal ud at rejse.
Jeg har spurgt Inga Thyra Nielsen, bibliotekar i Horsens Statsfængsel 'hvad bliver der læst i et fængsel?'
Der bliver læst alt muligt forskelligt – ligesom der gør udenfor, men da det er mænd, der bebor stedet, bliver der læst mest faglitteratur.. . som udenfor murene.
Psykologi, jura, retssager, personlighedsudvikling, historie, rejsebøger og biografier er meget læst. Ligeledes gøres der flittigt brug af alle de blade, vi holder: Illustreret Videnskab, National Geographic, Muscle & Fitness, V-max osv.
Der bliver også læst digte, science fiction og fantasy, og de fleste af de romaner, der også er populære i resten af landet.
Jeg har dog aldrig haft forespørgsler på decideret kvindelitteratur som 'Nynnes dagbog' eller noget lignende.
Jeg har spurgt to af de meget flittige lånere på biblioteket, om de vil fortælle lidt om, hvad de læser.
Jakob:
I dagens karrierefokuserede samfund er tid en luksus.
Man har masser af forpligtelser og sjældent nok tid til at nå dem alle. Ud over at karrieren skal passes, så indtjeningen står mål med vores stadigt stigende materielle krav til tilværelsen, så skal familien have kvalitetstid, for det er jo oppe i tiden, og der skal være tid til at dyrke den motionsform, som ugebladene i denne sæson har kåret, som den ultimative til at bibeholde et ungdommeligt ydre.
Der skal også gerne følges lidt med i den uendelige strøm af reality-programmer, der fylder programfladen efter bedste amerikanske koncept, så vi har noget nemt og uforpligtende at tale om i frokostpausen, og vi kan fremstå unge og 'hippe'. Der er mange ting, vi mener, vi skal og bør, men der er sjældent tid til det hele, så tiden bliver dyrebar.
Vi herinde i fængslet er alle idømt tid. Vores straf består af tid. Så tid er åbenbart ikke bare tid.
Vores karrierer er på standby en tid, vi må undvære vores familier og venner en tid; og de må undvære os. Vi er ikke længere frie til at prioritere vores egen tid.
Vi er dømt ude af samfundet for et stykke tid, sat i skammekrogen en tid.
Vi har tid. Nogle gange masser af tid. Hvordan den tid bliver brugt er meget forskelligt.
Nogen ryger hash eller det, der er værre, for at få tiden til at gå. Som om tiden vil gå hurtigere af det? I rusen står tiden stille, og måske lever de i håbet om, at tiden så står stille for alle. Men de går en hård tid i møde, når de kommer ud og opdager, at alle deres venners tid nu er en anden.
Andre prøver at få det bedste ud af tiden, forsøger ikke at spilde tiden, for vi ved jo, at tiden er værdifuld. Nogen bruger tiden til at komme i bedre fysisk form, for så vinder man måske noget tid i sidste ende, andre bruger tiden til at fordybe sig i bøger og på den måde udvikle sig og følge med tiden.
Jeg er 37 år gammel og bruger min tid på både sport og læsning. Vægttræning krydret med løbetræning tager en del tid, men jeg føler, at tiden er givet godt ud, for selv om det er hårdt, så giver det mere energi og dermed bedre udnyttelse af resten af tiden.
Jeg bruger også en del tid på bøger. 'Udenfor' køber jeg gerne bøger, som jeg ser frem til at bruge tid på at fordybe mig i, men alt for ofte lykkedes det ikke at finde tiden til det. Herinde har jeg tid til at læse, og jeg nyder det i fulde drag. Jeg vil lige skynde mig at pointere, at jeg bestemt ikke nyder at være indespærret, men når det nu skal være, så gælder det jo om at få det bedste ud af tiden, og det synes jeg, man gør ved at fokusere på mulighederne frem for begrænsningerne.
Læsning er fantastisk mental medicin. I perioder er jeg træt af min situation og af systemet, og så er der ikke noget bedre end en virkelighedsflugt til J.R.R.Tolkiens Midgård, til Guy Gavriel Kays Fionavar, til Terry Goodkinds D`Hara eller til Jan Guillous Sverige på Arn Magnussons tid.
Eventyr er balsam for et plaget sind.
Og nu vi er ved eventyr, så må J.K.Rowlings Harry Potter også nævnes. Alle bøgerne er blevet læst – slugt- og jeg venter spændt på syvende og sidste del. De er blevet læst på engelsk for at holde det engelske lidt ved lige. Samtidig med jeg holder mit engelsk lidt ved lige og får en god læseoplevelse – hvem kunne ikke tænke sig at have en tryllestav til rådighed i ny og næ – og så har min 12-årige papdatter og jeg et oplagt samtaleemne, når vi ses og skriver sammen.
Trænger jeg til et godt grin, så er Knud H. Thomsen uovertruffen; man kan simpelthen ikke undgå at blive i godt humør, når man læser om: 'Røverne i Skotland', 'Klokken i Makedonien', 'Brudefærd på Korsika', 'Den irske præst' osv. Jeg vil endda tillade mig at tvivle på, at man kan holde tårer af grin tilbage i føromtalte selskab. Jeg kan i hvert fald ikke.
Dan Brown har man næsten været nødt til at læse for at kunne følge med i debatten. Det er mig et stort mysterium, at middelmådige 'Da Vinci Mysteriet' er blevet så populær, når 'Engle og Dæmoner' er langt bedre. Vi har dog, i forbindelse med 'Da Vinci Mysteriet', haft en spændende debat- og foredragsaften her inde med Cand. teol. Peter Værum, så lidt godt er der da kommet ud af bogen.
Der er nu også kommet det ud af det, at jeg har fået læst Raymond Khourys 'Den sidste Tempelridder', som også er langt bedre end 'Da Vinci Mysteriet'; 'Helligt Blod, Hellig Gral' og 'Tempelriddernes indsigt'.
Det er én af fordelene ved at have tid til rådighed: man har tid til at gå i dybden med tingene.
Walt Whitman, W.H. Auden og især Robert Frost fylder også en del. Det er ganske nye bekendtskaber, som Joseph Brodskys essay 'Hvordan man læser en bog' har ansporet mig til.
Det er bekendtskaber, jeg nyder meget, og som jeg vil komme til at nyde mere og mere efterhånden som, jeg kommer til at forstå symbolikken bedre. Når jeg læser værker af disse tre digtere, fornemmer jeg helt klart, at jeg har fat i noget godt, og jeg glæder mig over oplevelsen ved den umiddelbare forståelse. Samtidig ved jeg, at der gemmer sig flere lag af forståelse under overfladen, og jeg ser frem til glæden ved at opleve disse, når jeg får lært at trænge igennem til dem.
Jeg har det lidt som står jeg foran en gammel havemur. Jeg kan se toppen af de gamle træer over muren, jeg kan dufte de mange blomster og buske, der gemmer sig inde i haven, jeg kan høre fuglene, der synger i solen der inde fra, jeg ved, at bag denne havemur gemmer der sig en smuk, gammel have, en have jeg vil nyde at opholde mig i, men jeg kan ikke se den, - ikke endnu.
Jeg har haft rigtig mange gode læseoplevelser i min tid i dette system, og det skyldes ikke mindst de utroligt dygtige og hjælpsomme bibliotekarer, der er tilknyttet fængslerne. Jeg vil gerne afslutte med at sende en stor tak til Erik, tidligere Statsfængslet i Nyborg, Peter, Odense Arrest, og Inga, Statsfængslet i Horsens.
Thomas:
Jeg hedder Thomas, er 30 år og har på nuværende tidspunkt opholdt mig inden for kriminalforsorgens trygge rammer i 2 år og 4 mdr.
Når jeg nu sidder i fængsel, så går tiden, om jeg vil det eller ej. Hvordan det skal opleves, har jeg heldigvis selv en vis indflydelse på. Til tider, og det er klart overvejende, må tiden gerne flyve af sted. Andre gange må tiden gerne nærmest gå i stå! Det veksler alt efter hvad, jeg foretager mig.
Når jeg åbner en ny frisk, ukendt bog, er det altid spændende, om det bliver en oplevelse, hvor tiden bare flyver af sted, eller om minutter og sekunder nærmest bliver trukket dobbelt så lange. Det er for så vidt ikke så afgørende, bare bogen giver noget på et eller andet plan.
Det kunne være spænding i en fængslende 'pageturner', grinekramper i en underfundig komedie, ftertænksomhed i en eksistentiel filosofisk murstensroman eller lyst til at kysse og leve lidt mere efter en god kærlighedshistorie.
Under mit ophold i Horsens Statsfængsel er der flere bøger der har gjort netop det:
'Cirklens ende' af Tom Egeland. På dansk i 2005.
En virkelig spændende thriller, der har samme tematik som den allestedsnærværende 'Da Vinci Mysteriet'.
'Cirklens ende' udkom 2 år før 'Da Vinci Mysteriet', men har alligevel haft mulighed for at ride med på den bølge af interesse og opmærksomhed sidstnævnte har skabt. Det er berettiget. Den er mindst lige så spændende.
I Norge finder et hold arkæologer et skrin af guld, der indeholder en hemmelighed. Bogens hovedperson Bjørn Beltø, opsynsmand for den norske stat, opdager, at lederen af udgravningen har tænkt sig at udføre skrinet fra Norge. Han stjæler skrinet, og nu starter en jagt ned gennem Europa. Mest ihærdigt jages han af hemmelige organisationer, men også af det officielle myndighedsvæsen er med. Alle vil have fat i skrinet, og Bjørn Beltø bliver opsat på at finde ud af hvilken hemmelighed, det rummer.
'Kvalt' af Chuck Palahniuk. På dansk i 2001.
En utrolig underholdende og humoristisk historie med hovedpersonen Victor Mancini.
Han arbejder i en historisk temapark, hvor det er om aftenen, at han virkelig kommer på arbejde.
På restauranter iscenesætter han kvælningsanfald, hvor efter han bliver reddet af godhjertede mennesker. Nogle af dem føler sig så ansvarlige for hans videre ve og vel, at de støtter ham økonomisk med større eller mindre beløb.
I alt kommer der nok ind til også at kunne dække hans mors ophold på plejehjem på trods af, at hun ikke har kunnet kende ham i årevis. Historiens omdrejningspunkt er flashbacks til hans barndom sammen med en lettere skør og kriminel mor.
En velskrevet, skæg og voldsom roman.
Chuck Palahniuk har også skrevet 'Fight Club'.
Jeg har altid læst meget. I nogle perioder mere end andre. Information om og ideer til hvad, det næste gang skal være, kommer vidt forskellige steder fra. Boganmeldelser i diverse aviser og tidsskrifter er en knaldgod kilde til inspiration.
Mine medindsatte er også rigtig gode og villige til at dele deres glæde og viden om både ældre og nyere bøger med mig.
Det var egentlig det sidste, jeg havde forventet at skulle opleve et sted som her. At sidde blandt hvad, der populært kaldes 'ludere og lommetyve', og diskutere litteratur. Det har vist sig at være én af de glædelige overraskelser ved huset her.
En anden positiv oplevelse har i allerhøjeste grad været at stifte bekendtskab med den til stedets bibliotek knyttede bibliotekar. På få arbejdstimer om ugen overkommer hun at holde et fængselsbibliotek velassorteret, hyggeligt og bredt favnende. Samtidig er der 2 aftener om ugen mulighed for personligt at møde op og få råd og vejledning ... og bestille selv de nyeste bøger.
Det har vist sig at være en uventet fornøjelse at udveksle meninger og anbefalinger med en fagperson. Det der gør, at biblioteket i Horsens Statsfængsel adskiller sig fra et civilt bibliotek, er en tydelig lyst og et engagement, der smitter.
Vi får simpelt hen lyst til at læse og snakke mere om bøger. Det må være én af en bibliotekars fornemmeste opgaver!
Skribent
03 jul.06
Læsning bag tremmer
af Gitte Fangel, Viborg Bibliotekerne
Det er ferietid - tid til at rejse ... og tid til at læse.
Der er nogen, der har masser af tid til at læse, hver dag ... og ikke skal ud at rejse.
Jeg har spurgt Inga Thyra Nielsen, bibliotekar i Horsens Statsfængsel 'hvad bliver der læst i et fængsel?'
Der bliver læst alt muligt forskelligt – ligesom der gør udenfor, men da det er mænd, der bebor stedet, bliver der læst mest faglitteratur.. . som udenfor murene.
Psykologi, jura, retssager, personlighedsudvikling, historie, rejsebøger og biografier er meget læst. Ligeledes gøres der flittigt brug af alle de blade, vi holder: Illustreret Videnskab, National Geographic, Muscle & Fitness, V-max osv.
Der bliver også læst digte, science fiction og fantasy, og de fleste af de romaner, der også er populære i resten af landet.
Jeg har dog aldrig haft forespørgsler på decideret kvindelitteratur som 'Nynnes dagbog' eller noget lignende.
Jeg har spurgt to af de meget flittige lånere på biblioteket, om de vil fortælle lidt om, hvad de læser.
Jakob:
I dagens karrierefokuserede samfund er tid en luksus.
Man har masser af forpligtelser og sjældent nok tid til at nå dem alle. Ud over at karrieren skal passes, så indtjeningen står mål med vores stadigt stigende materielle krav til tilværelsen, så skal familien have kvalitetstid, for det er jo oppe i tiden, og der skal være tid til at dyrke den motionsform, som ugebladene i denne sæson har kåret, som den ultimative til at bibeholde et ungdommeligt ydre.
Der skal også gerne følges lidt med i den uendelige strøm af reality-programmer, der fylder programfladen efter bedste amerikanske koncept, så vi har noget nemt og uforpligtende at tale om i frokostpausen, og vi kan fremstå unge og 'hippe'. Der er mange ting, vi mener, vi skal og bør, men der er sjældent tid til det hele, så tiden bliver dyrebar.
Vi herinde i fængslet er alle idømt tid. Vores straf består af tid. Så tid er åbenbart ikke bare tid.
Vores karrierer er på standby en tid, vi må undvære vores familier og venner en tid; og de må undvære os. Vi er ikke længere frie til at prioritere vores egen tid.
Vi er dømt ude af samfundet for et stykke tid, sat i skammekrogen en tid.
Vi har tid. Nogle gange masser af tid. Hvordan den tid bliver brugt er meget forskelligt.
Nogen ryger hash eller det, der er værre, for at få tiden til at gå. Som om tiden vil gå hurtigere af det? I rusen står tiden stille, og måske lever de i håbet om, at tiden så står stille for alle. Men de går en hård tid i møde, når de kommer ud og opdager, at alle deres venners tid nu er en anden.
Andre prøver at få det bedste ud af tiden, forsøger ikke at spilde tiden, for vi ved jo, at tiden er værdifuld. Nogen bruger tiden til at komme i bedre fysisk form, for så vinder man måske noget tid i sidste ende, andre bruger tiden til at fordybe sig i bøger og på den måde udvikle sig og følge med tiden.
Jeg er 37 år gammel og bruger min tid på både sport og læsning. Vægttræning krydret med løbetræning tager en del tid, men jeg føler, at tiden er givet godt ud, for selv om det er hårdt, så giver det mere energi og dermed bedre udnyttelse af resten af tiden.
Jeg bruger også en del tid på bøger. 'Udenfor' køber jeg gerne bøger, som jeg ser frem til at bruge tid på at fordybe mig i, men alt for ofte lykkedes det ikke at finde tiden til det. Herinde har jeg tid til at læse, og jeg nyder det i fulde drag. Jeg vil lige skynde mig at pointere, at jeg bestemt ikke nyder at være indespærret, men når det nu skal være, så gælder det jo om at få det bedste ud af tiden, og det synes jeg, man gør ved at fokusere på mulighederne frem for begrænsningerne.
Læsning er fantastisk mental medicin. I perioder er jeg træt af min situation og af systemet, og så er der ikke noget bedre end en virkelighedsflugt til J.R.R.Tolkiens Midgård, til Guy Gavriel Kays Fionavar, til Terry Goodkinds D`Hara eller til Jan Guillous Sverige på Arn Magnussons tid.
Eventyr er balsam for et plaget sind.
Og nu vi er ved eventyr, så må J.K.Rowlings Harry Potter også nævnes. Alle bøgerne er blevet læst – slugt- og jeg venter spændt på syvende og sidste del. De er blevet læst på engelsk for at holde det engelske lidt ved lige. Samtidig med jeg holder mit engelsk lidt ved lige og får en god læseoplevelse – hvem kunne ikke tænke sig at have en tryllestav til rådighed i ny og næ – og så har min 12-årige papdatter og jeg et oplagt samtaleemne, når vi ses og skriver sammen.
Trænger jeg til et godt grin, så er Knud H. Thomsen uovertruffen; man kan simpelthen ikke undgå at blive i godt humør, når man læser om: 'Røverne i Skotland', 'Klokken i Makedonien', 'Brudefærd på Korsika', 'Den irske præst' osv. Jeg vil endda tillade mig at tvivle på, at man kan holde tårer af grin tilbage i føromtalte selskab. Jeg kan i hvert fald ikke.
Dan Brown har man næsten været nødt til at læse for at kunne følge med i debatten. Det er mig et stort mysterium, at middelmådige 'Da Vinci Mysteriet' er blevet så populær, når 'Engle og Dæmoner' er langt bedre. Vi har dog, i forbindelse med 'Da Vinci Mysteriet', haft en spændende debat- og foredragsaften her inde med Cand. teol. Peter Værum, så lidt godt er der da kommet ud af bogen.
Der er nu også kommet det ud af det, at jeg har fået læst Raymond Khourys 'Den sidste Tempelridder', som også er langt bedre end 'Da Vinci Mysteriet'; 'Helligt Blod, Hellig Gral' og 'Tempelriddernes indsigt'.
Det er én af fordelene ved at have tid til rådighed: man har tid til at gå i dybden med tingene.
Walt Whitman, W.H. Auden og især Robert Frost fylder også en del. Det er ganske nye bekendtskaber, som Joseph Brodskys essay 'Hvordan man læser en bog' har ansporet mig til.
Det er bekendtskaber, jeg nyder meget, og som jeg vil komme til at nyde mere og mere efterhånden som, jeg kommer til at forstå symbolikken bedre. Når jeg læser værker af disse tre digtere, fornemmer jeg helt klart, at jeg har fat i noget godt, og jeg glæder mig over oplevelsen ved den umiddelbare forståelse. Samtidig ved jeg, at der gemmer sig flere lag af forståelse under overfladen, og jeg ser frem til glæden ved at opleve disse, når jeg får lært at trænge igennem til dem.
Jeg har det lidt som står jeg foran en gammel havemur. Jeg kan se toppen af de gamle træer over muren, jeg kan dufte de mange blomster og buske, der gemmer sig inde i haven, jeg kan høre fuglene, der synger i solen der inde fra, jeg ved, at bag denne havemur gemmer der sig en smuk, gammel have, en have jeg vil nyde at opholde mig i, men jeg kan ikke se den, - ikke endnu.
Jeg har haft rigtig mange gode læseoplevelser i min tid i dette system, og det skyldes ikke mindst de utroligt dygtige og hjælpsomme bibliotekarer, der er tilknyttet fængslerne. Jeg vil gerne afslutte med at sende en stor tak til Erik, tidligere Statsfængslet i Nyborg, Peter, Odense Arrest, og Inga, Statsfængslet i Horsens.
Thomas:
Jeg hedder Thomas, er 30 år og har på nuværende tidspunkt opholdt mig inden for kriminalforsorgens trygge rammer i 2 år og 4 mdr.
Når jeg nu sidder i fængsel, så går tiden, om jeg vil det eller ej. Hvordan det skal opleves, har jeg heldigvis selv en vis indflydelse på. Til tider, og det er klart overvejende, må tiden gerne flyve af sted. Andre gange må tiden gerne nærmest gå i stå! Det veksler alt efter hvad, jeg foretager mig.
Når jeg åbner en ny frisk, ukendt bog, er det altid spændende, om det bliver en oplevelse, hvor tiden bare flyver af sted, eller om minutter og sekunder nærmest bliver trukket dobbelt så lange. Det er for så vidt ikke så afgørende, bare bogen giver noget på et eller andet plan.
Det kunne være spænding i en fængslende 'pageturner', grinekramper i en underfundig komedie, ftertænksomhed i en eksistentiel filosofisk murstensroman eller lyst til at kysse og leve lidt mere efter en god kærlighedshistorie.
Under mit ophold i Horsens Statsfængsel er der flere bøger der har gjort netop det:
'Cirklens ende' af Tom Egeland. På dansk i 2005.
En virkelig spændende thriller, der har samme tematik som den allestedsnærværende 'Da Vinci Mysteriet'.
'Cirklens ende' udkom 2 år før 'Da Vinci Mysteriet', men har alligevel haft mulighed for at ride med på den bølge af interesse og opmærksomhed sidstnævnte har skabt. Det er berettiget. Den er mindst lige så spændende.
I Norge finder et hold arkæologer et skrin af guld, der indeholder en hemmelighed. Bogens hovedperson Bjørn Beltø, opsynsmand for den norske stat, opdager, at lederen af udgravningen har tænkt sig at udføre skrinet fra Norge. Han stjæler skrinet, og nu starter en jagt ned gennem Europa. Mest ihærdigt jages han af hemmelige organisationer, men også af det officielle myndighedsvæsen er med. Alle vil have fat i skrinet, og Bjørn Beltø bliver opsat på at finde ud af hvilken hemmelighed, det rummer.
'Kvalt' af Chuck Palahniuk. På dansk i 2001.
En utrolig underholdende og humoristisk historie med hovedpersonen Victor Mancini.
Han arbejder i en historisk temapark, hvor det er om aftenen, at han virkelig kommer på arbejde.
På restauranter iscenesætter han kvælningsanfald, hvor efter han bliver reddet af godhjertede mennesker. Nogle af dem føler sig så ansvarlige for hans videre ve og vel, at de støtter ham økonomisk med større eller mindre beløb.
I alt kommer der nok ind til også at kunne dække hans mors ophold på plejehjem på trods af, at hun ikke har kunnet kende ham i årevis. Historiens omdrejningspunkt er flashbacks til hans barndom sammen med en lettere skør og kriminel mor.
En velskrevet, skæg og voldsom roman.
Chuck Palahniuk har også skrevet 'Fight Club'.
Jeg har altid læst meget. I nogle perioder mere end andre. Information om og ideer til hvad, det næste gang skal være, kommer vidt forskellige steder fra. Boganmeldelser i diverse aviser og tidsskrifter er en knaldgod kilde til inspiration.
Mine medindsatte er også rigtig gode og villige til at dele deres glæde og viden om både ældre og nyere bøger med mig.
Det var egentlig det sidste, jeg havde forventet at skulle opleve et sted som her. At sidde blandt hvad, der populært kaldes 'ludere og lommetyve', og diskutere litteratur. Det har vist sig at være én af de glædelige overraskelser ved huset her.
En anden positiv oplevelse har i allerhøjeste grad været at stifte bekendtskab med den til stedets bibliotek knyttede bibliotekar. På få arbejdstimer om ugen overkommer hun at holde et fængselsbibliotek velassorteret, hyggeligt og bredt favnende. Samtidig er der 2 aftener om ugen mulighed for personligt at møde op og få råd og vejledning ... og bestille selv de nyeste bøger.
Det har vist sig at være en uventet fornøjelse at udveksle meninger og anbefalinger med en fagperson. Det der gør, at biblioteket i Horsens Statsfængsel adskiller sig fra et civilt bibliotek, er en tydelig lyst og et engagement, der smitter.
Vi får simpelt hen lyst til at læse og snakke mere om bøger. Det må være én af en bibliotekars fornemmeste opgaver!
af Gitte Fangel, Viborg Bibliotekerne
Det er ferietid - tid til at rejse ... og tid til at læse.
Der er nogen, der har masser af tid til at læse, hver dag ... og ikke skal ud at rejse.
Jeg har spurgt Inga Thyra Nielsen, bibliotekar i Horsens Statsfængsel 'hvad bliver der læst i et fængsel?'
Der bliver læst alt muligt forskelligt – ligesom der gør udenfor, men da det er mænd, der bebor stedet, bliver der læst mest faglitteratur.. . som udenfor murene.
Psykologi, jura, retssager, personlighedsudvikling, historie, rejsebøger og biografier er meget læst. Ligeledes gøres der flittigt brug af alle de blade, vi holder: Illustreret Videnskab, National Geographic, Muscle & Fitness, V-max osv.
Der bliver også læst digte, science fiction og fantasy, og de fleste af de romaner, der også er populære i resten af landet.
Jeg har dog aldrig haft forespørgsler på decideret kvindelitteratur som 'Nynnes dagbog' eller noget lignende.
Jeg har spurgt to af de meget flittige lånere på biblioteket, om de vil fortælle lidt om, hvad de læser.
Jakob:
I dagens karrierefokuserede samfund er tid en luksus.
Man har masser af forpligtelser og sjældent nok tid til at nå dem alle. Ud over at karrieren skal passes, så indtjeningen står mål med vores stadigt stigende materielle krav til tilværelsen, så skal familien have kvalitetstid, for det er jo oppe i tiden, og der skal være tid til at dyrke den motionsform, som ugebladene i denne sæson har kåret, som den ultimative til at bibeholde et ungdommeligt ydre.
Der skal også gerne følges lidt med i den uendelige strøm af reality-programmer, der fylder programfladen efter bedste amerikanske koncept, så vi har noget nemt og uforpligtende at tale om i frokostpausen, og vi kan fremstå unge og 'hippe'. Der er mange ting, vi mener, vi skal og bør, men der er sjældent tid til det hele, så tiden bliver dyrebar.
Vi herinde i fængslet er alle idømt tid. Vores straf består af tid. Så tid er åbenbart ikke bare tid.
Vores karrierer er på standby en tid, vi må undvære vores familier og venner en tid; og de må undvære os. Vi er ikke længere frie til at prioritere vores egen tid.
Vi er dømt ude af samfundet for et stykke tid, sat i skammekrogen en tid.
Vi har tid. Nogle gange masser af tid. Hvordan den tid bliver brugt er meget forskelligt.
Nogen ryger hash eller det, der er værre, for at få tiden til at gå. Som om tiden vil gå hurtigere af det? I rusen står tiden stille, og måske lever de i håbet om, at tiden så står stille for alle. Men de går en hård tid i møde, når de kommer ud og opdager, at alle deres venners tid nu er en anden.
Andre prøver at få det bedste ud af tiden, forsøger ikke at spilde tiden, for vi ved jo, at tiden er værdifuld. Nogen bruger tiden til at komme i bedre fysisk form, for så vinder man måske noget tid i sidste ende, andre bruger tiden til at fordybe sig i bøger og på den måde udvikle sig og følge med tiden.
Jeg er 37 år gammel og bruger min tid på både sport og læsning. Vægttræning krydret med løbetræning tager en del tid, men jeg føler, at tiden er givet godt ud, for selv om det er hårdt, så giver det mere energi og dermed bedre udnyttelse af resten af tiden.
Jeg bruger også en del tid på bøger. 'Udenfor' køber jeg gerne bøger, som jeg ser frem til at bruge tid på at fordybe mig i, men alt for ofte lykkedes det ikke at finde tiden til det. Herinde har jeg tid til at læse, og jeg nyder det i fulde drag. Jeg vil lige skynde mig at pointere, at jeg bestemt ikke nyder at være indespærret, men når det nu skal være, så gælder det jo om at få det bedste ud af tiden, og det synes jeg, man gør ved at fokusere på mulighederne frem for begrænsningerne.
Læsning er fantastisk mental medicin. I perioder er jeg træt af min situation og af systemet, og så er der ikke noget bedre end en virkelighedsflugt til J.R.R.Tolkiens Midgård, til Guy Gavriel Kays Fionavar, til Terry Goodkinds D`Hara eller til Jan Guillous Sverige på Arn Magnussons tid.
Eventyr er balsam for et plaget sind.
Og nu vi er ved eventyr, så må J.K.Rowlings Harry Potter også nævnes. Alle bøgerne er blevet læst – slugt- og jeg venter spændt på syvende og sidste del. De er blevet læst på engelsk for at holde det engelske lidt ved lige. Samtidig med jeg holder mit engelsk lidt ved lige og får en god læseoplevelse – hvem kunne ikke tænke sig at have en tryllestav til rådighed i ny og næ – og så har min 12-årige papdatter og jeg et oplagt samtaleemne, når vi ses og skriver sammen.
Trænger jeg til et godt grin, så er Knud H. Thomsen uovertruffen; man kan simpelthen ikke undgå at blive i godt humør, når man læser om: 'Røverne i Skotland', 'Klokken i Makedonien', 'Brudefærd på Korsika', 'Den irske præst' osv. Jeg vil endda tillade mig at tvivle på, at man kan holde tårer af grin tilbage i føromtalte selskab. Jeg kan i hvert fald ikke.
Dan Brown har man næsten været nødt til at læse for at kunne følge med i debatten. Det er mig et stort mysterium, at middelmådige 'Da Vinci Mysteriet' er blevet så populær, når 'Engle og Dæmoner' er langt bedre. Vi har dog, i forbindelse med 'Da Vinci Mysteriet', haft en spændende debat- og foredragsaften her inde med Cand. teol. Peter Værum, så lidt godt er der da kommet ud af bogen.
Der er nu også kommet det ud af det, at jeg har fået læst Raymond Khourys 'Den sidste Tempelridder', som også er langt bedre end 'Da Vinci Mysteriet'; 'Helligt Blod, Hellig Gral' og 'Tempelriddernes indsigt'.
Det er én af fordelene ved at have tid til rådighed: man har tid til at gå i dybden med tingene.
Walt Whitman, W.H. Auden og især Robert Frost fylder også en del. Det er ganske nye bekendtskaber, som Joseph Brodskys essay 'Hvordan man læser en bog' har ansporet mig til.
Det er bekendtskaber, jeg nyder meget, og som jeg vil komme til at nyde mere og mere efterhånden som, jeg kommer til at forstå symbolikken bedre. Når jeg læser værker af disse tre digtere, fornemmer jeg helt klart, at jeg har fat i noget godt, og jeg glæder mig over oplevelsen ved den umiddelbare forståelse. Samtidig ved jeg, at der gemmer sig flere lag af forståelse under overfladen, og jeg ser frem til glæden ved at opleve disse, når jeg får lært at trænge igennem til dem.
Jeg har det lidt som står jeg foran en gammel havemur. Jeg kan se toppen af de gamle træer over muren, jeg kan dufte de mange blomster og buske, der gemmer sig inde i haven, jeg kan høre fuglene, der synger i solen der inde fra, jeg ved, at bag denne havemur gemmer der sig en smuk, gammel have, en have jeg vil nyde at opholde mig i, men jeg kan ikke se den, - ikke endnu.
Jeg har haft rigtig mange gode læseoplevelser i min tid i dette system, og det skyldes ikke mindst de utroligt dygtige og hjælpsomme bibliotekarer, der er tilknyttet fængslerne. Jeg vil gerne afslutte med at sende en stor tak til Erik, tidligere Statsfængslet i Nyborg, Peter, Odense Arrest, og Inga, Statsfængslet i Horsens.
Thomas:
Jeg hedder Thomas, er 30 år og har på nuværende tidspunkt opholdt mig inden for kriminalforsorgens trygge rammer i 2 år og 4 mdr.
Når jeg nu sidder i fængsel, så går tiden, om jeg vil det eller ej. Hvordan det skal opleves, har jeg heldigvis selv en vis indflydelse på. Til tider, og det er klart overvejende, må tiden gerne flyve af sted. Andre gange må tiden gerne nærmest gå i stå! Det veksler alt efter hvad, jeg foretager mig.
Når jeg åbner en ny frisk, ukendt bog, er det altid spændende, om det bliver en oplevelse, hvor tiden bare flyver af sted, eller om minutter og sekunder nærmest bliver trukket dobbelt så lange. Det er for så vidt ikke så afgørende, bare bogen giver noget på et eller andet plan.
Det kunne være spænding i en fængslende 'pageturner', grinekramper i en underfundig komedie, ftertænksomhed i en eksistentiel filosofisk murstensroman eller lyst til at kysse og leve lidt mere efter en god kærlighedshistorie.
Under mit ophold i Horsens Statsfængsel er der flere bøger der har gjort netop det:
'Cirklens ende' af Tom Egeland. På dansk i 2005.
En virkelig spændende thriller, der har samme tematik som den allestedsnærværende 'Da Vinci Mysteriet'.
'Cirklens ende' udkom 2 år før 'Da Vinci Mysteriet', men har alligevel haft mulighed for at ride med på den bølge af interesse og opmærksomhed sidstnævnte har skabt. Det er berettiget. Den er mindst lige så spændende.
I Norge finder et hold arkæologer et skrin af guld, der indeholder en hemmelighed. Bogens hovedperson Bjørn Beltø, opsynsmand for den norske stat, opdager, at lederen af udgravningen har tænkt sig at udføre skrinet fra Norge. Han stjæler skrinet, og nu starter en jagt ned gennem Europa. Mest ihærdigt jages han af hemmelige organisationer, men også af det officielle myndighedsvæsen er med. Alle vil have fat i skrinet, og Bjørn Beltø bliver opsat på at finde ud af hvilken hemmelighed, det rummer.
'Kvalt' af Chuck Palahniuk. På dansk i 2001.
En utrolig underholdende og humoristisk historie med hovedpersonen Victor Mancini.
Han arbejder i en historisk temapark, hvor det er om aftenen, at han virkelig kommer på arbejde.
På restauranter iscenesætter han kvælningsanfald, hvor efter han bliver reddet af godhjertede mennesker. Nogle af dem føler sig så ansvarlige for hans videre ve og vel, at de støtter ham økonomisk med større eller mindre beløb.
I alt kommer der nok ind til også at kunne dække hans mors ophold på plejehjem på trods af, at hun ikke har kunnet kende ham i årevis. Historiens omdrejningspunkt er flashbacks til hans barndom sammen med en lettere skør og kriminel mor.
En velskrevet, skæg og voldsom roman.
Chuck Palahniuk har også skrevet 'Fight Club'.
Jeg har altid læst meget. I nogle perioder mere end andre. Information om og ideer til hvad, det næste gang skal være, kommer vidt forskellige steder fra. Boganmeldelser i diverse aviser og tidsskrifter er en knaldgod kilde til inspiration.
Mine medindsatte er også rigtig gode og villige til at dele deres glæde og viden om både ældre og nyere bøger med mig.
Det var egentlig det sidste, jeg havde forventet at skulle opleve et sted som her. At sidde blandt hvad, der populært kaldes 'ludere og lommetyve', og diskutere litteratur. Det har vist sig at være én af de glædelige overraskelser ved huset her.
En anden positiv oplevelse har i allerhøjeste grad været at stifte bekendtskab med den til stedets bibliotek knyttede bibliotekar. På få arbejdstimer om ugen overkommer hun at holde et fængselsbibliotek velassorteret, hyggeligt og bredt favnende. Samtidig er der 2 aftener om ugen mulighed for personligt at møde op og få råd og vejledning ... og bestille selv de nyeste bøger.
Det har vist sig at være en uventet fornøjelse at udveksle meninger og anbefalinger med en fagperson. Det der gør, at biblioteket i Horsens Statsfængsel adskiller sig fra et civilt bibliotek, er en tydelig lyst og et engagement, der smitter.
Vi får simpelt hen lyst til at læse og snakke mere om bøger. Det må være én af en bibliotekars fornemmeste opgaver!
Kommentarer