Læsernes bogpris 2019: Genren fantasy er en gave, når man godt kan lide at skrive i et højt tempo, for man kan altid kyle et spøgelse eller en profeti ind, hvis det bliver for ensformigt, fortæller Malene Sølvsten, der er nomineret til Læsernes bogpris.
Af Jeppe Bangsgaard, litteraturredaktør på Berlingske Tidende
Da du gik i gang med første bind af »Ravnenes hvisken«, var det at skrive et hobbyprojekt ved siden af dit job i Finansministeriet. »Ravnenes hvisken« blander flere genrer. Der er både elementer af fantasy, krimi og nordisk mytologi. Men der er vel et stykke vej fra finansministeriet til fantasy. Hvorfor endte det der, tror du?
»Indrømmet er der langt fra et liv som embedskvinde til fantasyforfatter, men faktisk har de fleste kolleger, jeg har haft, hobbyer eller interesser, som ligger langt fra deres job. Jeg tror, det bibeholder éns arbejdsglæde en gang i mellem at lave det stik modsatte. I mit tilfælde vippede min hobby til at blive en fuldtidsbeskæftigelse. Det var ikke målet, selvom jeg nu er meget taknemmelig.«
Har du kunnet bruge din baggrund i finansministeriet som forfatter?
»Den høje arbejdsmoral bruger jeg meget. Vi blev ved, til vi var tilfredse, og der var åbenhed om vores produkter. Vi rettede og kommenterede altid hinandens ting. De blev meget bedre af det, og det har gjort mig afslappet omkring min tekst. Den må gerne få tæsk af redaktør og testlæsere. Ud over det har jeg skrevet en syret statsstyrelse ind i »Ravnenes hvisken«. Afdelingen for overnaturlige og magiske affærer (AOMA) skal holde styr på de overnaturlige kræfter i Danmark. Det er på mange måder et kærligt portræt af Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet.«
Mange af dine læsere er unge. Hvilke overvejelser gør du dig om at skrive til den gruppe?
»Jeg skriver til mig selv! Det er bare heldigt, at jeg formulerer mig på en måde, de yngre læsere kan lide. Men jeg overvejer slet ikke modtageren i processen, for så bliver jeg nervøs for, hvad folk synes. Et John Cleese-citat lyder: »Intet stopper dig i at være kreativ så effektivt som frygten for at begå en fejl«. Det har jeg altid i baghovedet, når jeg skriver.«
Hvad er det, der appellerer til dig ved at skrive inden for det, man bredt kan kalde fantasy?
»Genren fantasy er en gave, når man godt kan lide at skrive i et højt tempo, for man kan altid kyle et spøgelse eller en profeti ind, hvis det bliver for ensformigt. Kombineret med krimi fungerer det som en god driver.«
Hvem er dine helte inden for genren?
Hvordan vil du beskrive dig selv som læser?
»Der skal ikke mange kedelige sider til, før jeg lægger en bog fra mig. Mange læsere - inklusiv jeg selv - er nådesløse. Genremæssigt begrænser jeg mig ikke. Jeg elsker faglitteratur, børnebøger, biografier og fantasy. Bare det er godt skrevet om et spændende emne, er jeg hooked.«
Hvordan er det at sætte det sidste punktum i et univers, der må have fyldt dit liv i årevis?
»I mit hoved er der ikke sat punktum. For mig er karaktererne så levende, at de ikke er sådan at lukke ned for. Måske skriver jeg mere om dem, men der kommer ikke en »Ravnenes hvisken - 4«. Jeg skriver lige nu på andre ting, men det har jeg hele tiden gjort, så her fortsætter jeg egentligt bare arbejdet.«
Hvad har været den største udfordring ved forfatterlivet?
»Den udadvendte del har været rigtig svær. Jeg har altid lidt af sceneskræk, så her har jeg skullet arbejde vildt meget. Det er fedt at opleve, at noget man troede, man absolut ikke kunne finde ud af, faktisk er muligt alligevel.«
Hvad skal der ske nu?
»Jeg skriver videre eller finder noget andet spændende at lave.«
Trilogien er blevet en bestseller, og du er blevet fuldtidsforfatter. Det er vel ikke helt forkert at sige, at »Ravnenes hvisken« har ændret dit liv?
»Trilogien, og alt der er fulgt med, har helt sikkert ændret meget, men livet ændrer sig jo hele tiden. I virkeligheden er det kun mit arbejdsliv, der er anderledes. Det er så til gengæld også blevet meget anderledes, for jeg er gået fra at være lønmodtager med faste arbejdstider til at være selvstændig med total frihed. Det kræver selvdisciplin at være sin egen arbejdsgiver, men heldigvis er jeg en meget streng chef.«
Berlingske uddeler Læsernes bogpris i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening. Afstemningen kører indtil 7. april, og prisen uddeles 11. april.
FAKTA
3 bøger, der har været skelsættende for Malene Sølvsten
Suzanne Brøgger: »Creme fraiche«
»Jeg fandt den på en »take a book leave a book«-reol i Guatemala i 1998, hvor backpackere kunne lægge en bog og tage en valgfri. Smart, når man ikke kan slæbe ret meget i sin rygsæk, og måske er man heldig at finde noget på dansk. Jeg var tyve år, på min første store rejse, og jeg slugte bogen under en palme ved Lago Atitlan. Den handler om frihed og frigørelse, og det passede perfekt med min nye status som voksen.«
Brian Cox: »Human Universe«
»En bog om kvantefysik, universet, Jordens og menneskets oprindelse og videnskabens historie. Det er en meget rørende bog, som Brian Cox kalder en »kærlighedserklæring til menneskeheden« set i lyset af, at vi er ved at smadre hele planeten. Han tror på, at vi tager de rette valg, hvis vi bare er velinformerede, og han ser det som sin opgave at informere os.
Troels Kløvedal: »Alle mine morgener på jorden«
»Jeg er stor Kløvedalfan! Han taler lige ind i mit syn på verden som noget spændende og magisk, der skal udforskes. Det er en smuk, poetisk og til tider hjerteskærende trist bog - Kløvedal vidste selv, at han var døende, da han skrev den. Jeg har læst den flere gange, og jeg tuder altid, når han skriver om sin forestilling om døden, hvor han sejler ind i en atol, og alle hans elskede venter ham på bredden.
Artiklen er tidligere bragt på Berlingske.dk i forbindelse med Læsernes bogpris 2019
Foto: Simon Klein-Kludsen
Kommentarer