Jeg elsker gys! Og da jeg er en voksen kvinde, får jeg ofte lidt underlige blikke, når jeg afslører denne ”last”. Heldigvis er jeg ikke alene om min fascination, og på Krimimessen i Horsens kan jeg få afløb for den lørdag eftermiddag, hvor der står gys og gru på programmet.
Allerførst glæder jeg mig til at få udløst spændingen om, hvem der vinder Årets Danske Horrorudgivelse, som uddeles af Dansk Horror Selskab. De fem nominerede værker er ”Dæmoner” af Carina Evytt, ”Deadboy” af Tom Kristensen, ”Hvisken fra dybet” af Patrick Leis, ”Made Flesh” af Lars Kramhøft og Tom Kristensen samt antologien ”Pix” redigeret af Henrik S. Harksen.
Sidstnævnte er manden bag H. Harksen Productions og eftermiddagens første oplægsholder. Harksen er stærkt inspireret af den amerikanske forfatter H. P. Lovecraft (1890-1937), og fra start af var formålet med forlaget at udgive bøger med historier, der var inspireret af Lovecraft og/eller sub-genren "Cthulhu Mythos." Efterhånden udvidede han til mere generelt at udgive gyserhistorier, bizarre fortællinger og andre, beslægtede forunderlige og fantastiske fortællinger, og nu kaster Harksen sig over et nyt projekt - udgivelsen af en serie gotiske krimier.
Idéen til serien opstod, fordi Harksen gennem årene ofte har studset over, hvor meget the weird tale (og dermed også horror) har til fælles med krimigenren. Der er i begge tilfælde ofte tale om et mysterium, som kan indeholde blodige og ubehagelige scener, og som man i løbet af historien søger finde en forklaring på. Sammen med forfatter Lars Kramhøft, som har skrevet et bidrag til serien, vil Harksen løfte sløret for sit nyt udgivelseskoncept, og det bliver interessant at høre nærmere om.
Tegnet spøgelseshistorie med et twist
Lars Kramhøft kommer igen senere på dagen, hvor han sammen med Tom Kristensen skal tale med Christian Reslow om deres tegneserie ”Made Flesh”. En klassisk spøgelseshistorie med et twist. ”Made Flesh” lå i første omgang som et spændende online projekt, hvor læserne hver uge kunne læse et nyt afsnit af historien på nettet. Siden fik parret et legat fra Statens Kunstfond til at færdiggøre den, så i 2013 udkom den i papirform på engelsk, og nu kan vi se frem til en dansk udgivelse af ”Made Flesh” i 2014 på forlaget Valeta.
Jeg har med stor fornøjelse læst “Made Flesh”, som er en visuel og stemningsfuld nydelse. Tegnestilen er spændende, idet Tom Kristensen leger med brugen af farver og bryder den konventionelle opbygning af tegneseriestriberne, og så er den som nævnt oven i købet nomineret til Årets Danske Horrorudgivelse, så det bliver spændende at se, om en tegneserie kan løbe med prisen i år.
Dansk horrors grand old man
Steen Langstrup kan snart kaldes dansk horrors ”grand old man”, og han var da også den første modtager af Årets Danske Horrorudgivelse 2011. Han debuterede i 1995 med gyseren ”Kat - ondskaben lurer i regnen”, og har siden udgivet en lang række romaner indenfor gys, krimi m.m. På Krimimessen vil han fortælle om ”Spøgelserne på Frilandsmuseet”, som han skrev efter at være blevet kontaktet af en ansat på Frilandsmuseet, der fortalte om de mange mystiske oplevelser personalet i årtier havde oplevet. Desuden kommer han også omkring sin nyeste bog ”Katrine”, hvor han, efter at have kæmpet mod at prædikatet ungdomslitteratur blev hæftet på alt gys, har set det som en udfordring og netop skrevet et gys til unge læsere.
Horrorgenrens fremtid og ungdommens gys
Der bliver også mulighed for at høre anmelder Steffen Larsen tale med vinderen af dette års Danske Horrorudgivelse, og så ser jeg også frem til paneldebatten mellem journalist og blogger Søren Henrik Jacobsen fra Skræk&Rædsel, bibliotekar og medstifter på Planet Pulp Jakob Krogsøe og forsker Mathias Clasen, om hvor horrorgenren er på vej hen.
Agnete Friis, som har skrevet krimier sammen med Lene Kaaberbøl samt en række ungdomsfantasy romaner, har nu kastet sig over horrorgenren. Når jeg glæder mig særligt meget til dette oplæg, er det fordi jeg har fået æren af at interviewe Agnete om hendes nye ungdomsgyser ”Farlig vrede”.
Tænkepause om monstre
Gysereftermiddagen sluttes af med forsker Mathias Clasen, som debuterede som forfatter i 2004 med ”Homo Timidus”, der med udgangspunkt i danske horrorforfattere ser nærmere på gysergenren. Senest har han udgivet bogen ”Monstre” i serien Tænkepauser fra Århus Universitetsforlag. Clasen er en rigtig dygtig formidler og spændende oplægsholder, som i sit foredrag tager afsæt i evolutionspsykologien og herfra argumenterer for, at menneskets fascination af gru er et resultat af vores forhistoriske fortid, der har sat sig dybe spor i vores dna. Evolutionen har konstrueret os til at overleve, så når vi er vilde med at blive skræmt, er det fordi vi er sat sammen til at finde nydelse i at lære om potentielle farer i verden omkring os.
Og hvis det er sandt, så er min hang til gys og gru måske slet ikke så mærkelig alligevel…
Horrorscenen i Arresten lørdag eftermiddag:
Kl. 13.40 Henrik S. Harksen i samtale med Lars Kramhøft om nye gotiske krimi-kortromaner
Kl. 14.00 Steen Langstrup fortæller om ”Spøgelserne på Frilandsmuseet” og ”Katrine”
Kl. 14.20 Steffen Larsen taler med vinderen af Årets Danske Horrorudgivelse (uddeles ca. kl. 13.20 i snedkeriet)
Kl. 14.40 Søren Henrik Jacobsen, Jakob Krogsøe og Mathias Clasen diskuterer, hvor horrorgenren er på vej hen
Kl. 15.20 Tom Kristensen og Lars Kramhøft taler med Christian Reslow om ”Made Flesh”
Kl. 15.40 Agnete Friis taler med Jette Holst om ”Farlig vrede”
Kl. 16.00 Evolution og monstre - fordrag ved Mathias Clasen
Kommentarer