Den prisbelønnede digter Thomas Boberg har skrevet over 30 bøger primært digtsamlinger og rejseromaner. Den 4. marts 2021 er han aktuel med ’Forberedelse til livet’, som tager afsæt i barndommen.
En femårig dreng med lyseblå øjne sidder på en strand og funderer over livet. Hvor kommer jeg fra? Jeg er ikke her fra. Jeg kommer fra en anden verden. Jeg kommer helt sikkert fra en anden planet. De har placeret mig her på Jorden, og engang skal jeg tilbage og fortælle dem, hvordan der var her. De har med vilje slettet min erindring, så jeg ikke kan huske den anden planet. Scenariet her stammer fra en af de første barndomserindringer, den anmelderoste digter Thomas Boberg husker. Han har om nogen gennem sit liv og forfatterskab undersøgt og dokumenteret noget om sin eksistens her på den blå planet.
At ramme lyset med et skrig
Lige nu befinder Thomas Boberg sig i en lejlighed på 5. sal i Københavns Nordvest kvarter. Lyset kommer mildt ind ad vinduet. Bogreoler dækker stort set alle vægge fra gulv til loft. Trægulvet knirker en anelse, da han bevæger sig hen over det med et kaffekrus i hånden, som han placerer på arbejdsbordet, der næsten er helt overtaget af bøger. Vi skal tale om ’Forberedelse til livet’.
- Hvad er din første erindring?
” ’Forberedelse til livet’ indledes med en form for erindring: ”Jeg ramte lyset med et skrig. Senere så jeg det hele igen i et sandkorn.”
- Er det en reference til William Blake? - ” To see a World in a Grain of Sand. And a Heaven in a Wild Flower”?
“Det kan referere til William Blake. Men det har også noget at gøre med at sidde på en strand og kigge ind i bittesmå sten eller sandkorn. Helt tidlige erindringer, der handler om at være en padde, og når man ser det hele, vil man bare hjem i havet. Man vil jo ikke være en del af det her. Og så er der nogen, som hiver en ned bag nogle tremmer i en kravlegård, så man kommer til at sidde og stirre ind i en væg i stedet for at kigge ud på havet, hvor man kommer fra.”
Mystisk erindring
”Der er mange typer af erindring. En af mine klare og mystiske barndomserindringer stammer fra jeg var fem år. Den handler om en mand, der præsenterede sig som en ven af familien, og tog mig med op i et sommerhus. Da jeg kom til huset, kendte jeg alle rummene. Det kunne jeg simpelthen ikke forstå. Jeg vidste, hvor alting var, men kunne ikke mindes, at jeg havde været der før, og det har jeg garanteret sagt til manden. Han har måske svaret: ”Det er sådan en evne du har, at du kan ane noget om fremtiden.” Men i virkeligheden havde jeg bare været der før, for manden var min far, men jeg fik det først at vide, da jeg var 14 år.”
Hans far var billedkunstneren Jørgen Boberg, og Thomas Bobergs billedrige tekster afspejler i den grad også, at der flyder oceaner af billeder inde i ham. I digtet "Hyacint" fra 2017 beskriver Thomas Boberg noget om kompleksiteten i forholdet til faren. ”Min far var først min far, da han gav sig til kende. Jeg var 15 år da min søster i en skuffe fandt en dåbsattest med et andet efternavn, min søster var 14. Det var dengang min første far (som med et var min stedfar, en fremmed) og min mor blev skilt, og den familie jeg kendte til blev splittet for alle vinde og veje.”
Et mønster under sne og is
- Hvorfor har du skrevet ’Forberedelse til livet’?
”Jeg har ikke haft en plan om at skrive sådan en bog. Den er blevet til samtidig med, at jeg skrev rejseromanen Africana (2019). Den arbejdede jeg intenst på i hvert fald i to år, men begyndte med de første notater seks år tidligere. ’Forberedelse til livet’ har jeg også arbejdet på i rigtig mange år, faktisk i flere år end ’Africana’. Det er nogle tekster og digte, som tager udgangspunkt i konkret levet liv, på en anden måde end mine andre bøger. Det er måske også derfor, det har taget så lang tid at skrive den og slibe de her digte til. Jeg har ikke haft en plan om, at nu skriver jeg en bog, som skal mime en livsrejse, for at bruge en rigtig grim kliche. Men jeg forstod efterhånden, hvad det var for en bog, jeg skrev. Det er egentligt altid sådan, jeg skriver. Det bliver en slags opdagelse, som jeg finder ud af efterhånden. Jeg har brugt meget tid på den her digtsamling i modsætningen til min trilogi Hesteæderne (2015), hvor hver bog er skrevet på en uge i de tre år. Konceptet var ligesom, at det var en storm af inspiration ind i totalt mørke, hvor jeg skulle brænde alting af, og det er så helt omvendt med ’Forberedelse til livet’. For her har jeg været nødt til at si voldsomt meget fra, ellers ville det have været en ordentlig tyk bog på to-trehundrede sider. Her har det virkeligt handlet om ”kill your darlings”, som William Forkner sagde. Og langsomt kom bogen frem som et mønster, der har ligget skjult under en masse is og sne.
En livsbevægelse
Thomas Boberg blev student i 1980 og debuterede to år efter som digter med ’Hvedekorn’. Han har rejst i blandt andet Sydamerika, USA, Europa, Indien og Afrika, og forfatterskabet har taget to klare veje, dels digtningen og dels rejseprosaen. I 1984 udkom ’Hvæsende på mit øjekast’, den første af en række digtsamlinger, der har medvirket til at placere ham som en væsentlig litterærstemme i vor tid. ’Forberedelse til livet’ forbinder sig netop til ’Hvæsende på mit øjekast’, som også er en slags livsbevægelse - dog en kortere en af slagsen, fordi han er helt ung, da han skriver den. Men begge digtsamlinger begynder med fødsel, og de to bøger spejler hinanden, synes digteren selv. Barndommen er en klar tematik i ’Forberedelse til livet’, og koblingen mellem Thomas Bobergs digte og hans fireårige søn Louie Ashanti Bannor Bobergs digte medvirker til at danne en form for cirkulær sammenhæng i digtsamlingen. ”På et tidspunkt i næstsidste digt i bogen kommer der et hop tilbage i barndommen, fordi det er der alting kommer fra. Det handler om barndommens magi.” Thomas Bobergs øjne lyser, da han taler om sønnen: ”Louie var kun 4 år på det tidspunkt, hvor han kom og sagde nogle digte til mig her på mit arbejdsværelse. De blev publicerede i ’Hvedekorn’.
Kilden selv
”Jeg ved ikke, hvad hans digte siger helt konkret, men jeg kan få nogle anelser om, at poesien kommer et sted fra. Et fælles menneskeligt sted, måske et fælles ubevidst sted. Det er jo klart, at Louie formidler igennem mig, for at vække min opmærksomhed. Men det fantastiske ved min søns digte er, at han repræsenterer en kilde, som jeg selv kun har adgang til som en form for erindring. De digte fortæller så meget om, at poesien måske er et større anliggende end en selv. Det er ikke kun mig, der sidder og skriver digte. Poesien er måske noget, der ligger i os alle. Så derfor er Louies digte med, fordi de er et autentisk dyk ned i barndommen. Jeg synes, det passer ind i en bog, der handler om et livsforløb, og om hvor alting kommer fra, og hvor alting ender. Det er et digterisk forsøg på at give nogle billeder og sætninger på det.
- Hvad er det du referer til, når du siger, at poesien må komme et sted fra?
”Jeg tænker, der findes en form for kollektiv ubevidsthed, hvor poesien strømmer fra nogle kilder, og hvor kunsten strømmer fra, som er knyttet til barndommen, hvor man lever direkte og opfatter tingene ufiltreret. Jeg vil ikke kalde det guddommeligt, men det ligger helt dernede, hvor vi endnu var nye mennesker og endnu ikke spolerede. Jeg tror, at kunsten ikke altid, men i visse traditioner, forsøger at forbinde sig til den umiddelbarhed, man havde dengang, i hvert fald den visionære poesi. Der findes jo alle mulige former for lyriske strategier. Jeg har altid været knyttet til det med visionen og billedet. Og det her er så en anden måde at gøre det konkret på og søge ned i barndommen. Og så fik jeg den kæmpe gave, at min søn kom ind og gav mig de sætninger, der kom direkte fra barndommen.”
Hør Thomas Boberg om 'Forberedelse til livet' i podcasten Skæve kulisser, hvor han læser op fra sin nye bog og reflekterer over, hvor poesien stammer fra, og hvad universets plan er med os, lige her.
Podcasten er skabt af Nanna Grønbach Petersen og Jon Günther Pilgaard Andersen.
Blå bog
Navn: Thomas Boberg
Født: 5. juli 1960 i Roskilde.
Uddannelse: Studentereksamen.
Debut: Hvæsende på mit øjekast. Gyldendal, 1984.
Inspiration: Inger Christensen og Henrik Nordbrandt.
Seneste udgivelse: Forberedelse til Livet. Gyldendal, 2021. Digte.
Litteraturpriser: Otto Gelsted-prisen, 2000. Det Danske Akademis Store Pris, 2012.
Kommentarer