At skrive på hjertets sider af Louis Jensen
Forvent ikke stringent fremadskridende handling eller logisk opbygning af historien. Få til gengæld masser af fantasi og et fantastisk persongalleri.
Den anonyme fortæller er - ligesom i ’Bliktrommen’ en dreng. I dette tilfælde en dreng, der er alene i verden og tjener hos den berømte violinvirtuos Irma Agde. Efter en koncert er der pludselig kun hovedet og den venstre arm tilbage af Irma, og drengen beslutter at drage ud i verden for at gøre hende hel igen. Hans korte bukser og kække gule pandelok giver ham adgang til mange steder og kontakt med mange mennesker, og hans vej fører ham gennem et både genkendelig og helt ukendt Europa. På et sanatorium møder han Eva, der er dødssyg. De forelsker sig, men Eva dør og drengen må videre i sin søgen. Også en grådig direktør, et drengekor og en rødhåret luder/madonna får betydning på rejsen.
Louis Jensen har skrevet mange fantastiske og særlige børnebøger – og derudover et par bøger for voksne. Denne tredje er lille af omfang men fuld af forunderlige personer, temaer og samtaler.
Drengen bærer Irmas dele fra det ene sted til det andet - finder/skaber nye dele til hende, og mister dem igen, når han ikke holder sig indenfor de regler, der synes at ligge underforstået i bogens forløb.
Kvinderne betyder alt for ham, Irma, Eva og Warchas er med ham hele vejen - Irma nærmest som samlesæt, Eva efter sin død som ånd, og Warchas kommer og forsvinder, men følger ham til bogen er slut.
Der er blide stunder og barske oplevelser, og stemningen i bogen er sært foruroligende. Drengen gennemlever en dannelsesrejse – men bliver han voksen? finder han det, han søger? - ved slutningen er der stadig masser af spørgsmål; og selv skal jeg vist lige læse den én gang til!
For alle, der kan lide at blive forført og måske også ledt på afveje - som nyder fantastiske fortællinger og personer med noget at fortælle læseren.