Endnu et år er gået og igen drysser de talentfulde debutanter ned fra himlen med deres mange forskelligartede, men meget stærke stemmer.
Ingen særlig tendens præger årets debutanter, i stedet er der snarere tale om en række anti-tendenser, hvor det at skille sig ud og være unik er vigtigere end at flyde med strømmen. Det vigtige er at forfatteren har sin egen stemme og en original fortælling, med andre ord en tekst der slår benene væk under en.
Typisk for debutanterne er at de spreder sig over mange genrer og skriver alt fra yogadigte og sci-fi til kollektivromaner, slægtshistorie, krimier og fantasy. Bøgerne er også meget globale og flere foregår uden for landets grænser. Endvidere ses der en lidenskabelig optagethed af ordets kunst, af selve litteraturen samt en tendens til at engagere sig i de helt store samfundsspørgsmål og til at vende sig indad og undersøge sprog og tanker. Og selvom der ikke er tale om en særlig tendens, så er det fælles for flere af bøgerne, at de kredser om sorg, sygdom og de helt store følelser.
Du kan læse meget mere om årets tendenser og anti-tendenser i Lise Vandborgs artikel De nye stemmer er sprællevende og originale, hvor vi har spurgt litteraturprofessor Anne-Marie Mai og anmelder Lars Bukdahl, samt redaktionschef hos Lindhardt og Ringhof, Sune de Souza Schmidt-Madsen og redaktionschef på Gyldendal, Simon Pasternak om hvilke tendenser de ser hos årets debutanter, og hvordan man spotter en lovende debutant.
Flere fremhæver den høje kvalitet blandt debutanterne, som her Anne-Marie Mai: “Debutanterne er som regel ikke kedelige at læse! Jeg er forundret over den høje kvalitet, debutanterne har. De skriver ikke bare lovende – så man efter første bog kan håbe på, at bog nummer to virkelig vil lykkes. Nej, de er der her og nu med masser af gode bøger.”
Debutanter både på små og store forlag
Den tid er slut hvor alle de lovende debutanter udkommer på de store, etablerede forlag. Debutanterne udkommer både på store små forlag, og det er godt ifølge Anne-Marie Mai: “Et landskab med mange små og store forslag skaber en god grobund i den litterære kultur. Jeg følger med stor interesse både de små og store forlags programmer. Det er godt at debutanterne har flere kanaler for deres bøger.”
Gennem de senere år er flere af de shortlistede til Munch-Christensens Debutantpris, i øvrigt udkommet på mindre forlag, og det er næppe tilfældigt med Lars Bukdahls udtalelse in mente:
“Små forlag er trælse, fordi deres eksistens er usikker, men skønne, fordi de gør sig umage med at læse og redigere manuskripter grundigt - og måske er der faktisk nogle skæve, små Hassaner af debutanter, der ikke havde fået en chance, hvis ikke et lille, skævt forlag havde givet dem den chance. “
Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris
På Litteratursiden har vi de senere år varmet op til en af Danmarks største debutantpriser, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris, med et debutanttema i september. Udvalget af titlerne i temaet og titlerne som kan komme i betragtning til debutantprisen, består af værker, der er udkommet i perioden 1.8.16-31.7.17, men titlerne til temaet er udvalgt uafhængigt af debutantprisen og er Litteratursidens bud på de bedste danske debutanter og nogle af de værker, som interesserer en bred kreds af læsere, fra det seneste år. Vi bringer anmeldelser af alle værkerne og følger op på debutantprisen med en artikel om de shortlistede og/eller prisvinderne.
Litteratursiden er partnere og sidder med i juryen til debutantprisen, som uddeles på Vejle Bibliotek fredag den 29. september 2017, kl. 16. Sidste år gik prisen til Jonas Eika Rasmussen for Lageret Huset Marie og Ursula Scavenius for Fjer. Tidligere vindere af prisen er blandt andre Kim Leine, Maja Lee Langvad, Asta Olivia Nordenhof , Caspar Eric og Yahya Hassan. Læs mere om debutantprisen, baggrunden og se hvem de tidligere vindere her.
Find mere inspiration på listerne Danske debutanter 2017 og Danske debutanter 2016.
I november præsenterer vi en paneldebat om debutanter med kritiker Lars Bukdahl, professor Anne-Marie Mai og tidligere debutantprisvinder Ursula Scavenius. Lise Vandborg er moderator for debatten, som finder sted den 10. november kl. 14 på Litteratursidens stand på Bogforum i Bella.
Kommentarer