Bog

Ingen kan se os bagfra

Af (
2016
)

Anmeldelse

Ingen kan se os bagfra

Cindy Lynn Browns seneste digtsamling ”Ingen kan se os bagfra” har et omslag, der ægger til læsning. Hvert ord er sat fast med pins på en hvid baggrund, et skævt og humoristisk billede på forfatterens møjsommelige arbejde med at fæstne ordene på papir. Cindy Lynn Brown er en af landets ordrigeste digtere. Hos Cindy får man ikke et tyndt hæfte med tredive sider af nogle fine, stramme digte, nej, der er tale om 100-plus-siders-værker med tætskreven tekst og ofte flere digte på hver side. Sådan er det også med ”Ingen kan se os bagfra”, der er inddelt i de fire dele ”Afgrænser”, ”Performance”, ”Kællingeforskrækket” og ”Bagateller”, der på hver sin måde afspejler et subjekt, som spræller for ikke at lade sig definere eller dominere af kulturens dominerende diskurser.

 Første del tager udgangspunkt i spørgskemaernes definitionskategorier, der har til formål at simplicere en kompleks virkelighed og personlighed for at få den til at fremstå mindre skræmmende og nemmere håndterbar. I denne del af digtsamlingen er ironien og sarkasmen fremtrædende, og man fornemmer en ægte indignation over de fastlåsende kategoriseringer og den magt, de udøver over mennesker. Ved digtsamlingens fjerde og sidste del er den vrængende sarkasme afløst af en blidere, mere indfølt og indfølende tone, der giver plads til også det undselige, det ligegyldige og forsigtige, og dermed også et håb om, at det er muligt at være til stede i verden som subjekt uden at lade sig indfange og bestemme af de dominerende diskurser. At subjekter således ikke behøver at lade sig spidde og pinne op på en væg i lighed med ordene på forsiden, men godt bare kan få lov at gå rundt og være små og skæve og måske også en lille smule sørgmodige.

Med sit fokus på sprogets magt, og især med sin insisteren på at skubbe og forskyde den magt, placerer  Cindy Lynn Browns seneste digtsamling sig i fin forlængelse af hendes øvrige værker, både hvad angår tematik og form. Og når man vender sidste side og kan se bogen bagfra, står det fine digt på bagsiden og spørger: "Hvad er det modsatte af oliven?" Et spørgsmål, som det kræver mindst en digtsamling at ikke-besvare. 

Bogdetaljer

Forlag
Spring
Faustnummer
52291119
ISBN
9788793358140
Antal sider
111

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer