Bog

Shingal

Af (
2019
)

Anmeldelse

Shingal af Tore Rørbæk og Mikkel Sommer

07 maj.20

Forfatter Tore Rørbæk og tegner Mikkel Sommer står bag dette grafiske vidunder, der bearbejder folkemordet på ezidierne, som fandt sted i august 2014, kort tid efter Mosul faldt, og det islamiske kalifat blev udråbt i Irak af Islamisk Stat.

’Shingal’ er en uendelig vigtig historie, der er dokumentarisk og informativ; Som læser får man nuanceret viden om, hvordan denne forhadte religiøse minoritet er blevet internt fordrevet og hvad, der er overgået dette folk, for hvem dette blev deres folkedrab nummer 74! Som der står i teksten: ”Vi har altid været slagmarkens spydspids, betalt i martyrer fra vores rækker - og i tårer”.

Valget af tegneseriemediet fremstår helt enestående i forhold til at videregive denne traumatiske historie. Igennem ord og billeder, flere stilskift undervejs og kreativ brug af panelerne giver kompositionen vekselvirkning mellem forskellige tider og skaber et reflekteret rum, hvor det virkningsfulde ved tegneserien lige så meget er alt det, der ikke bliver sat ord på.

Billedmaterialet står stærkt og det samme gør dens sproglige billeder. ’Shingal’ er ikke bare videreformidling af barske fakta, men er samtidig rørende og poetisk smuk. Det er også en fortælling om håb. Bogomslaget med solopgangen, som er det første, der møder én, kommer til at stå symbolsk - den følelse man får, når solen endelig stiger op over horisonten og viser sig efter mørke, er det samme kraftfulde indtryk tegneseriehistorien om ezidierne giver.

Ezidierne (yazidierne) portrætteres som et folkefærd med stolthed, der rejser sig fra støvet. Shingal-bjerget står fast og ”rejser sig brat fra den flade irakiske ørkenjord” - de vil altid have det som tilflugtssted, når alle omkring dem svigter. De forlades ikke af deres ærkeengel Taus Melek, som så fint bliver skildret som en farvestrålende påfugl lige midt i lidelsens og forfølgelsens realiteter. Alt bliver fortalt fra deres perspektiv og det er helt klart denne grafiske romans styrke, at man kommer tæt på ezidiernes livsverden gennem stemningsfyldte aftegninger af det nordlige Irak og deres kultur.

Bogdetaljer

Forlag
Forlæns
Graphic
Mikkel Sommer
ISBN
9788791611872
Antal sider
107

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer