Bog

Fra de døde

Af (
2012
)

Anmeldelse

Fra de døde af Mark Billingham

07 maj.12

En hårdkogt gangster, der "genopstår" fra de døde og spreder død og ødelæggelse, er en af de svære sager, kriminalkommissær Tom Thorne må kæmpe med.

Mark Billingham har med dette niende, selvstændige bind i serien om kriminalkommissær Tom Thorne ydet endnu et velskrevet bidrag til den engelske storbykrimi. Hans bøger er kendetegnet ved nuancerede personbeskrivelser, et godt og præcist sprog med velfungerende dialoger og et velkonstrueret plot med en tilfredsstillende spændingskurve.

En ti år gammel sag bliver genoptaget, da Donna Langford, efter at have afsonet en fængselsstraf for meddelagtighed i mordet på sin mand Alan Langford, modtager anonyme breve med fotos af den mand, hun troede var død. Thorne bliver sat på sagen og må trækkes med den unge, entusiastiske privatdetektiv, Donna Langford har hyret. Samtidig kæmper han med sine frustrationer over en anden sag, hvor en mand frikendes for det formodede drab på en forsvunden, ung kvinde, som Thorne er fast overbevist om, at han er skyldig i.

En del af handlingen udspiller sig i London, som er Thornes normale habitat, men efterforskningen fører ham også til det farverige, solbeskinnede Spanien. Vi bliver ret hurtigt overbevist om, at Langford lever i bedste velgående. Spændingen består i, om det lykkes for Thorne at samle beviser for de mord, Langford står bag. Det er ikke let, for Langford er en intelligent og omhyggelig forbryder, der forstår at dække sig ind.

Det er en ret pessimistisk bog, der ikke leverer lette løsninger. Slutningen får en overraskende drejning, ikke helt tilfredsstillende for Thorne, men egentlig logisk nok.

Thorne er et godt bekendtskab, et sympatisk menneske med en stærk retfærdighedssans, et skrøbeligt parforhold og en forkærlighed for country musik. Det er Billinghams fortjeneste, at han på ingen måde fremstår som en helt, men som et almindeligt, sårbart og fejlbarligt menneske. Hans holdning til de hårdkogte forbrydere er ikke helt professionel, og hans stærke retfærdighedssans fører ham undertiden på vildspor. Hans job gør ham til et desillusioneret menneske, men det forhindrer ham ikke i hårdnakket at arbejde på at få de værste forbrydere buret inde.

Hvis man søger engelske kvalitetskrimier i den realistiske genre, er Billinghams bøger et godt bud.

Bogdetaljer

Secondary title
Serien om Tom Thorne, 9
Forlag
Modtryk
Oversætter
Birgitte Bank Jensen
Faustnummer
29297118
Graphic
Henrik Koitzsch
ISBN
9788770537582
Antal sider
396

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer