18 aug.10

Blog

Fra døde bogsamlinger til levende kulturhuse

Kommentarer

3 kommentarer
AfMargrethe Johansen
ons, 18/08/2010 - 16:26

Kulturhus?

Da mine børn var små og min eks. arbejdede i Stokholm i 70'erne, besøgte vi et kulturhus midt i Stokholms by, som var en oplevelse. Her var alt hvad børn og voksne kunne begære af kultur og kunst. Bøger, udstillinger, musik, legeaktiviteter og hvad ved jeg. Mens jeg kunne sidde fordybet i en eller anden bog eller var optaget af et fantastisk musikstykke, var mine børn optaget af spændende legeaktiviteter. Alle var glade. Jeg ved ikke, om huset eksisterer mere. Men dengang var kulturhuset en oase midt i storbyen, som vi nød rigtig meget. Måske er det noget i den retning du efterlyser Michael?

AfMichael Linde Larsen
fre, 20/08/2010 - 08:52

Som svar til af Margrethe

Jo, det er et fint eksempel du kommer med fra Stokholm, Margrethe. Som Nina også er inde på, så skal vi markedsføre os på meget mere end på bøgerne. Og det er altså en svær øvelse som tager tid. For hvis du sprøger de fleste mennesker nede på gaden om, hvad de forbinder et bibliotek med, så er svaret bøger. Desværre får man ofte det samme svar, hvis man spørger rundt om i landets kommunalbestyrelser.

Men lad os da åbne op for energien, og gøre bibliotekerne endnu mere levende end de er i dag.

Heldigvis er der mange skridt i den rigtige retning rundt om på folkebibliotekerne. Så jeg er faktisk fortrøstningsfuld omkring vores rolle i fremtiden, - også selv om vi for længst har mistet vores monopol på at stille information til rådighed, og selv om man snart vil kunne læse bøger på computeren i stor udstrækning. Så tror jeg på, at vi altid vil have biblioteker. Det bliver bare i en anden form end vi kender dem i dag.

AfNina Wegner
ons, 18/08/2010 - 15:21

Hej Michael

Jeg er helt enig med dig. Kunsten bliver at få flyttet forståelsen for hvad et bibliotek er og kan bruges til både hos borgerne og hos de politiske beslutningstagere. Den debat, som gang på gang er dukket op, hvor forfatterne har harceleret over bibliotekarernes respektløse "behandling" af bogsamlingerne (de har flyttet nogle klassikere i kælderdepot), viser tydeligt, at biblioteker er synonyme med bogsamlinger i den brede bevidsthed. Derfor er der stadig en generel opfattelse af, at bibliotekarernes arbejde hovedsaglig består i at passe og pleje materialesamlingerne.

Vi må gøre endnu mere ud af at fortælle om bredden i vores faglighed, og så skal vi fortsat formidle, formidle, formidle - og fortælle om al den skønne litteratur, der udkommer hver dag - om glæden og livs-nødvendigheden af litteratur og kulturelle oplevelser.  For min skyld kan vi godt nedlægge alle de små biblioteker, hvis de blot består af støvede bogsamlinger uden faglig betjening. Det vigtigste er at bevare kulturelle mødesteder i de små samfund, ellers dør de ud.

Log ind for at skrive kommentarer