Bog

Victoria

Af (
2018
)

Anmeldelse

Victoria af Knut Hamsun

03 dec.18

En vidunderlig kærlighedsroman, der indeholder alt, man kan forvente, af uforløst kærlighed og poesi.

'Victoria' er et af Hamsuns hovedværker med et klassisk tema. Den fattige møllersøn Johannes og den yndige godsejerdatter Victoria har helt fra barndommen sværmet for hinanden. Romancen er håbløs på grund af standsforskelle.

Johannes vokser i agtelse, rejser fra stedet og videreuddanner sig. Hele tiden skriver han digte om Victoria. Da han vender tilbage efter et år, er han blevet en voksen mand og virker endnu mere tiltrækkende på Victoria. Efter år i udlandet opnår han status som en meget læst forfatter.

Victoria ved at forbindelsen mellem dem er umulig. Alligevel opsøger hun konstant Johannes, når han er inden for rækkevidde. Hver gang forledes han til at reagere på hendes hengivenhed, men da han bliver inviteret til forlovelsesmiddag på godset, forstår han alvoren i hendes valg. Victoria bliver forlovet med en ung mand med økonomien i orden.Tragedien omkring denne forbindelse medfører den ene dramatiske hændelse efter den anden.

Knut Hamsuns vej til forfatterskabet var brydsomt. Uden dannelse eller uddannelse formede han sig selv som person og forfatter, men opnåede aldrig fuld anerkendelse hos den litterære elite i Oslo.

Den lille romans styrke ligger i sproget, som tolker af Johannes’ og Victorias følelser. Her er møder med vemod, usagte kærlighedserklæringer, forventninger og blikke.

Som ung læste jeg med stor fornøjelse ’Victoria’, og jeg har altid båret den i mit sind på samme måde som ’Ved vejen’ af Herman Bang. Nu har jeg genlæst den med endnu større glæde i denne nye sproglige redigering ved Ida Jessen.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ida Jessen
Faustnummer
55130183
ISBN
9788702244618
Antal sider
113

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer