Bog

Vand til vin

Af (
2003
)

Anmeldelse

Vand til vin af Bodie og Brock Thoene

08 sep.03
Lån bogen på

Det højproduktive amerikanske par Bodie og Brock Thoene med doktorgrader i skrivekunst og historie er alment kendt på det danske bogmarked. Der er tidligere oversat 5 letlæselige og farverige flerbindsserier, flere med afsæt i omstændighederne omkring staten Israels etablering. Nu går de så tilbage til den - for den vestlige verden - nærmest ultimative historie: Jesu liv. Titlen stammer fra den spektakulære hændelse ved brylluppet i Kana. Forfatterne er gået helt ind i evangelierne og har brugt personer herfra som 'rolleindehavere' i romanen.

Hovedrollerne har Miriam og Marcus. Miriam er en smuk, ung enke fra Magdala. Hun blev mod sin vilje gift som helt ung med en rig, gammel mand. Han er nu død, og Miriams trods og bitterhed mod familien og appetit på livet og mændene i særdeleshed er stor. Den romerske centurion Marcus, en mand med hjertet på rette sted (fluks ser jeg Russell Crowe i hans rolle i filmen "Gladiator" på min indre skærm..), bliver hendes elsker, og der går ikke lang tid, før hun bliver set meget skævt til i det jødiske samfund.

Romanen handler i høj grad om den romerske besættelse og om magtkampene blandt de forskellige befalingsmænd. Marcus udmanøvreres i besættelsesstyrkens hierarki, og på grund af en misforståelse, forstærket af Miriams vanskelige sind, skilles de to, lige ulykkelige. Miriam kaster sig ud i et udsvævende liv; vi kender hende fra flere af Det nye Testamentes historier som Maria Magdalena.

At tage afsæt i de bibelske historier er gjort før med godt resultat; Lloyd C. Douglas er et klassisk eksempel. Det kunne sagtens være både banalt og sågar pinligt at møde den høje brunøjede tømrer Jeshua i en decideret underholdningsroman. Men det fungerer upåklageligt.

Forfatterne er tro mod den kendte skrift. Der er ikke tilføjet ekstra farverige penselstrøg på Jesu person; der er ikke noget, der skurrer mod allerede kendte elementer. De tillader sig nogle større armbevægelser i beskrivelsen af begivenhederne. For eksempel er Miriams oplevelser under påsken i Jerusalem både spændende og dramatiske.

Man behøver hverken være specielt troende eller religionsinteresseret for at føle sig både grebet og underholdt af historien om Miriams søgen efter indhold i tilværelsen, indtil hun støder på tømreren, der satte spor i verdenshistorien.

En anden farverig historie, hvori Det Romerske Imperiums besættelsesstyrker spiller en betydelig rolle, er McCulloughs 6. bind i serien 'Den romerske familie'. De to serier, en netop færdigudgivet på dansk og en netop startet, henvender sig til de samme læsere.

Oversat af Helge Hoffmann. Lohses Forlag, 2003. 360 sider. Kr. 299,-

Bogdetaljer

Secondary title
Zions håb ; 1
Forlag
Lohse
Oversætter
Helge Hoffmann
Faustnummer
24560929
ISBN
9788756457170
Antal sider
359

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer