Bog

Upassende opførsel - 100.000 ord imod den heteroseksuelle verdensorden

Af (
2018
)

Anmeldelse

Upassende opførsel – 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden af Mads Ananda Lodahl

02 mar.18

Ny antologi er et inspirerende råb til kamp mod undertrykkelse af seksuelle minoriteter.

Mads Ananda Lodahl har i en årrække gjort sig gældende som aktivist, skribent og foredragsholder om køn, seksualitet og ligestilling. Nu har han samlet et bredt udvalg af sine tekster i en tankevækkende ny bog, som sætter fokus på seksuelle minoriteters vilkår i et samfund domineret af heteroseksuelle normer.

”[H]vis nogen siger noget simpelt om køn er det løgn” lyder det i forfatterens forord, og man må sige, at Lodahl på de efterfølgende godt og vel 400 sider tydeligt demonstrerer, at meget af det, vi normalt går og tror om køn og seksualitet, slet ikke er så simpelt endda. I en blanding af artikler, blogindlæg, historiske essays, personlige refleksioner og interviews nuancerer og problematiserer Lodahl herskende opfattelser af køn, kropslighed og identitet.

Målet for Lodahls kritik er det, som han lidt bombastisk kalder for Den Heteroseksuelle Verdensorden, dvs. traditionelle kønsrollemønstre og kategoriseringer, som han mener er med til at marginalisere og traumatisere især seksuelle minoriteter, men som egentlig skader os alle sammen, uanset seksuel orientering og kønsidentitet. Han ser frem mod en tid hvor man ”vil se tilbage, ikke bare på homoseksualiteten, men også på heteroseksualiteten og ideen om cis- og transkønnethed som afgrænsede og statiske identiteter, og smile overbærende over den lidt fjollede naivitet og den angst, folk gik rundt med.”

I mellemtiden kan vi så følge Lodahl på hans rundtur i homoseksualitetens (idé)historie og i hans vidtforgrenede diskussioner om alt lige fra analsex til Whitney Houston, fra repræsentationen af transkønnethed i skønlitteraturen og forfølgelsen af homoseksuelle i Nazityskland til homoægteskab og vilkårene for homoseksuelle i den danske folkeskole. Her er meget at tage fat i, meget at reflektere over og meget at blive klogere af. Og Lodahl er aldrig bange for at bringe sine egne erfaringer i spil. Det gælder ikke kun hans indsats som aktivist i LGBT-miljøet, men også hans opvækst i 80’erne og 90’ernes Vestjylland, hvor det bestemt ikke var uproblematisk at være åbent homoseksuel, og hans personlige oplevelser med homofobi, vold og ensomhed.

Mads Ananda Lodahl skriver ærligt, engageret og med en god portion humor og optimisme om svære emner. Han udfordrer læseren til at udvide sit syn på køn og seksualitet, og selv hvis man ikke er enig med ham om alt, vil man helt sikkert få masser at tænke over. ”Upassende opførsel” er en fantastisk kilde til viden om LGBT-historie, queer-teori og livet som ’ikke-heteroseksuel’ på godt og ondt. Samtidig er den en påmindelse om, at der stadig er vigtige kampe at kæmpe for seksuelle minoriteters rettigheder – også i Danmark.

 

Bogdetaljer

Forlag
Solidaritet
Faustnummer
53807631
ISBN
9788793572119
Antal sider
435

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer