Bog

Træer sår sig selv

Af (
2004
)

Anmeldelse

Træer sår sig selv af Iselin C. Hermann

25 okt.04
Skribent

”Træer sår sig selv” er en erindret roman – en sanset roman – en varm roman og en roman set fra barnets plads i tilværelsen.

Barnet er i dette tilfælde den 5-årige Sveske, der tilbringer en sommer hos sine morforældre og tre morbrødre. Tiden er Danmark i 1960´erne, og stedet er egnen omkring Helsingør.

Der er ikke megen ydre dramatik eller action i handlingen eller i Sveskes liv, men set fra en 5-årig piges vinkel er tilværelsen fyldt med drama og skelsættende oplevelser: alene på ferie, livet på en gård i modsætning til dagligdagen i en lejlighed, naturen på landet...

Romanens centrale spor er Sveskes liv med morforældrene – samværet og samtalerne mellem generationerne, hvor historier, normer, dannelse og livsforståelse formidles fra den ene generation til den anden. Et andet spor er Sveskes oplevelser og udforskning af verden med de tre voksne morbrødre og deres tit muntre tilgang til tilværelsen.

Det ord, der bedst definerer romanens indhold og struktur, er sanset! Denne fornemmelse forplanter sig lynhurtigt til læseren, der både læser og sanser ”Træer sår sig selv”. Det er en roman, man skal læse med både hjerne og hjerte. Måske læser man bogen med den allerstørste nydelse, hvis man selv har en lykkelig barndom med i bagagen – der bliver trykket på så mange knapper, der sender tanker og billeder tilbage til ens egen barndom.

”Træer sår sig selv” er uhyre velskrevet. Iselin C. Hermann har magt over sproget og forstår at få det til at bakke handlingen og stemningen i romanen fuldstændig op – det er total nydelse såvel sprogligt som handlingsmæssigt. For ”overtegnede” biblioteksdamer er Iselin C. Hermann en af de helt gode nyere danske forfattere, og ”Træer sår sig selv” lister ganske stille ind på hitlisten over bedste læseoplevelser! 

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
25202570
ISBN
9788791293894
Antal sider
156

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser