Bog

Tiende december

Af (
2014
)

Anmeldelse

Tiende december af George Saunders

19 jan.15

Den amerikanske forfatter George Saunders modtog den prestigefulde pris The Man Booker Prize 2017.

Vi balancerer konstant på en knivsæg mellem håb og moralsk forfald i George Saunders velskrevne og stemningsfulde novellesamling.  

Kan du huske, hvad du lavede den tiende december sidste år? For de fleste vil svaret sikkert være nej. Det var blot en almindelig onsdag i julemåneden uden de store udsving. Kan vi destillere dagen, så vi står tilbage med noget håndgribeligt, der kan få os til at mindes netop denne dag? En episode, en person, en duft måske? Højst sandsynligt ikke. Dagen er for evigt glemt. Anderledes forholder det sig når amerikaneren George Saunders markerer selvsamme dag i novellesamlingen ’Tiende december’. Her får du nemlig en version af dagen du sent vil glemme.

På vej gennem samlingens ti noveller bliver vi blandt andet konfronteret med stofferne VeriTalk og ChatEase, som er følelsesregulerende stoffer testet på straffefanger. Som læser bliver vi opfordret til at fundere over om krige reelt vil kunne undgås, hvis vi formåede at kontrollere hele det menneskelige følelsesregister.

I en anden novelle fører en familiefar dagbog til fremtidige generationer. Familien befinder sig i middelklassens USA, og faderen bekymrer sig i særlig grad om status og børnenes materielle ve og vel. Da han en dag vinder i lotto tager livet en tankevækkende drejning. En anden novelle giver os et indblik i en 15-årig piges galoperende fantasi. Et sted, hvor tankestumper og pludselige indskydelser former den unge piges verdenssyn og skaber en naiv og naturlig undren. Det er ret morsomt, lige indtil teenagerens indre verden bliver afbrudt af en grum alvor. ”Er livet sjovt eller skræmmende?”, spørger pigen sig selv.

Denne dobbelthed snor sig gennem hele bogen. På overfladen virker alt næsten normalt, men nogle få ord og beskrivelser får os til at tvivle på, om det nu også er sandt. Novellerne er så velskrevne, at vi rives med af ordene og opfindsomheden. Men gradvist åbenbares et bælgravende mørke, hvor livets alvor og dødens konstante nærvær lurer.  

Jeg kom undervejs til at tænke på nogle af Raymond Carvers noveller, hvor en formodet idyl ofte pludselig bliver forstyrret af noget ildevarslende. Det er lidt den samme stemning vi møder i ’Tiende december’. Saunders har dog en anden vinkel, som til tider emmer af sciene fiction. Ikke i traditionel forstand med rumskibe og fjerne galakser, men snarere som et tankeeksperiment omkring menneskets moralkodeks. Saunders sætter skæve vinkler på USA og på os som mennesker. Han viser smukt og poetisk, men også dybt foruroligende, en flig af vores selvbedrag og ikke mindst vores dobbeltmoral.

’Tiende december’ er forfatterens første udgivelse på dansk. Den er pudsig, skæv og hamrende interessant og virker frisk og nytænkende i både sprog og handling.

Originally published by Thomas Behrmann, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Ordenes by
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
51458214
ISBN
9788792561077
Antal sider
231

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer