Bog

Sort sti

Af (
2006
)

Anmeldelse

Sort sti af Åsa Larsson

27 nov.06

Frosten og ensomheden knuger sin hånd om det nordlige Sverige, hvortil juristen Rebecka Martinsson er vendt tilbage. Isnende stemningsfuld er handlingen i denne fængslende roman.

De blodige begivenheder, som vi har fået skildret i de tidligere fortællinger fra Kiruna, har givet Rebecka voldsomme skrammer på såvel sjæl som legeme. Efter at have kæmpet sig ud af en psykose har hun måttet forlade sit højtprofilerede job som erhvervsadvokat i Stockholm og er permanent flyttet tilbage til barndomsbyen for at arbejde som offentlig anklager.

Da der en hvinende kold stormnat bliver fundet et stivfrossent kvindelig i en fiskerhytte på den tilfrosne sø, bliver hun inddraget i opklaringsarbejdet af sin gamle bekendte Anna-Maria Mella, den lille politiinspektør med det heftige temperament, der nu er mor til fire.

Kvinden er blevet myrdet, hun viser sig at være informationschef i en international minevirksomhed, og her kommer Rebeckas erfaringer med erhvervsret og firmaregnskaber til nytte.

Firmaet ejes af opkomlingen Mauri Kallis, og den myrdede har sammen med sin døgenigt af en bror fulgt ham fra ungdomstiden og hele vejen til hans nuværende position som erhvervsmand med globale interesser og kolossale økonomiske midler.

Forfatteren benytter med stor dygtighed skiftende synsvinkler gennem bogen, sådan at vi sideløbende med opklaringsarbejdet får baggrunden for Mauris opstigen til toppen og ligeledes hører, hvilke omkostninger, der er forbundet med at nå derop.

Ensomhed er et gennemgående tema. Flere af personerne har oplevet svigt fra deres forældre og har svært ved at knytte sig til andre mennesker. De forsøger på forskellig vis at dulme ensomhedsfølelsen: med arbejde, sex, stoffer - eller mere uskyldigt ved at knytte sig til en hund eller en kattekilling …

Det har ikke gjort denne tredje bog i serien fra Kiruna mindre interessant, at perspektivet er udvidet til økonomisk kriminalitet med internationale aspekter i bedste Arne Dahl-stil. Ligeledes får historien flere facetter ved, at Rebecka deler pladsen som hovedperson med Anna-Maria Mella. Hvor den første er ensom og barnløs, må den anden symbolsk tilkæmpe sig plads i sengen, hvor der ligger børn på kryds og tværs.

Bogen er skruet fantastisk godt sammen. De skarpt profilerede og psykologisk holdbare personskildringer lægger op til det afsluttende voldsomme crescendo. Anbefales varmt til alt andet end som middel mod søvnløshed!

Oversat af Lilian Kingo. Forlaget Modtryk, 2006. 398 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Lilian Kingo
Faustnummer
26509025
ISBN
9788770530163
Antal sider
398

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer