Bog

Sange om udødelighed

Af (
2011
)

Anmeldelse

Sange om udødelighed af Torben Guldberg

12 dec.11

Jesus i en sivkurv på Gudenåen? Nej vel - men et drengebarn i en kurv på Gudenåen, sat ud af en moder, som ønsker han en blid og hurtig død. Det får han langt fra.

Sådan starter 'Sange om udødelighed' i det herrens år 1000. Drengen vokser op, bliver en mand, møder en smuk kvinde, sød musik opstår, de får børn osv. Men det er vikingetid og krigslængslen trækker i ham. Han drager ud for at vinde hæder og ære. Da han kommer hjem, er meget forandret, kærligheden dør og han drager af sted til endnu en krig. Han vinder stor hæder på slagmarken. Der bliver skrevet sange om ham - den udødelige.  Det er hans historie, der fortælles. Historien om knudemanden, som har svært ved at elske og tilgive.

Første del, der foregår i vikingetiden, er bygget op omkring en sang. Det er fint og originalt, men personerne savner dybde og sjæl og historien får aldrig rigtig tag i læseren.

Da den udødelige bliver gammel, lægger han sig til at dø. Det går ikke særlig godt, han overlever og bliver tigger og senere historiefortæller. Herefter rejser han rundt i Europa og fortæller historier fra hvert århundrede frem til 1500 tallet. Nogle af historierne er han selv med i, andre gæster han kun perifert. En af fortællingerne er om Hrundir, en kvinde som i drømme ser fremtidsvisioner. Nogle af historierne er gribende og interessante, andre lidt kedelige.

Den sidste historie handler om Romeo, som bliver optaget i en skuespillertrup bestående af mænd, som i virkeligheden er kvinder. Han forelsker sig i den unge mand, Pinto og bliver forfærdet og forvirret, da det viser sig, at Pinto er en kvinde. Romeo må tage sin seksualitet op til overvejelse. Det er en interessant historie om seksualitet, køn og ligestilling.

Mest af alt handler 'Sange om udødelighed' om at fortælle - sagn, sange, syner og historier. Om at digte og genfortælle, at finde den rigtige historie, som måske ikke er den oprindelige fortælling. Fortællekunsten.

Det var ikke uden forventninger, at jeg læste 'Sange om udødelighed'. Forfatterens debut 'Teser om eksistensen af kærlighed' fortsætter tidsmæssigt, hvor denne roman stopper. Jeg må indrømme, at jeg blev lidt skuffet. Jeg synes, den mangler den sprudlende originalitet, der prægede debuten. Alligevel er det en spændende roman med mange historier, som jeg sagtens kan anbefale.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
28714173
Graphic
Peter Stoltze/Stoltzedesign
ISBN
9788711416884
Antal sider
399

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer