Bog

Samlede noveller

Af (
2019
)

Anmeldelse

Samlede noveller af Benny Andersen

02 jan.20
AfPer Eilif Månson
Skribent

Benny Andersen er mest kendt som digter, men hans tre novellesamlinger, der her er genudgivet, er fyldt med litterære perler, varm humor og sprogfornyelse af rang.

'Puderne' fra 1965, 'Tykke-Olsen m.fl.' fra 1968 og 'Over skulderen' fra 1983 bobler alle af overskud og skriveglæde. Her er især mange monologer fra skæve eksistenser med sære fobier. Men her er også tragiske historier som titelnovellen om Tykke-Olsen, hvor en ugift tobakshandler mistænkes for pædofili – en mistanke, der gør hans dagligdag besværlig, da han er klar over mistanken og gør alt for ikke at bestyrke den. Det ender med en regulær lynchning, da han redder en lille pige, der er faret vildt i skoven.

Novellerne indeholde også geniale iagttagelser om parforholdets mekanikker som i 'Ulla og Søren', hvor et tilsyneladende lykkeligt ægteskab dør hen på grund af gensidig hensyntagen, der gør forholdet handlingslammet. Først og fremmest er det dog en morsom samling med sproglige finurligheder som undgængere (folk, der helst ikke tager stilling til noget som helst) eller den yngre mand i 'Det mystiske brev', der pludselig får et indfald, selv om han er noget af det mest upludselige, man kan forestille sig.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
24869873
ISBN
87-21-02199-6

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser