Bog

Samlede digte

Af (
2009
)

Anmeldelse

Samlede digte af Morten Nielsen

12 maj.03
Skribent

Morten Nielsen er en af de mest betydelige danske digtere fra perioden omkring 2. verdenskrig. Denne samling af hans digte rummer flere sider af Morten Nielsens personlighed med udgangspunkt i modstandsbevægelsen og med hans bevidsthed om, at døden kunne indtræffe hvert øjeblik. Desuden er der i hans digte emner som kærligheden - både til kvinderne og til livet som helhed - og samtidig kommer vi tæt ind på Morten Nielsens naturopfattelse.

Morten Nielsen nåede kun at udgive én bog, "Krigere uden våben", der udkom i 1943, inden han blev skudt som 22-årig. 1. del af denne samling fra 2002 er "Krigere uden våben". Denne del beskriver forfatterens livssyn og hans deltagelse i illegalt arbejde. Et af de smukkeste digte er efter min mening netop fra denne del, et meget kort digt med titlen "Forårets horisont" : "Verden er våd og lys, Himlen er tung af Væde. Hjertet er tungt af lykke, lykkeligt nær ved at græde." Et digt fuld af poesi. En stemning kan ikke beskrives mere intens end netop denne!

2. del af samlingen rummer "Efterladte digte", der første gang blev udgivet i 1945. I disse digte er det gennemgående tema døden - Morten Nielsens tanker kredsede omkring dette emne. Dels deltog han i illegalt arbejde, dels gik han med tanker omkring selvmord - dette kommer stærkest til udtryk i digtet "Jeg ser nu i nat" med linjerne : "Du skal vokse og blomstre og sætte dine Frø. Du er endnu for ringe til at dø." Og de forskellige skæbner under krigen beskriver Morten Nielsen fremragende i digtet "Skæbne": "Nu er du noget, tykke ! Mand og Partikammerat, og hvis vi en Dag skal til Muren, saa er din Haand parat."

De sidste 5 digte i bogen er udvalgt af Thomas Bredsdorff til offentliggørelse i netop denne samling. De falder godt i tråd med de øvrige, især vil jeg fremhæve digtet "Nattergalene i maj", der rummer alle de stemninger som Morten Nielsen skildrede gennem sit forfatterskab. De sidste linjer lyder: "ingenting kan forhindre, at smaa Struber skælver en Foraarsnat".

Det er altid en oplevelse at (gen-)læse Morten Nielsens digte. Digtene har en styrke og en intensitet, som vi sjældent oplever poesi. Han er fuldt på højde med f.eks. Nordahl Grieg, John Keats og Gustav Munch-Petersen -digtere, der ligesom Morten Nielsen alle er yderst aktuelle i denne tid!
Bogen kan varmt anbefales.

Gyldendal, 2002. 147 sider. Kr 150,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
NULL
ISBN
9788702012347
Antal sider
147

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer