Bog

Salome

Af (
2012
)

Anmeldelse

Salome af Mara Lee

24 aug.12

Hold da op, hvor gør hun det godt! Mara Lee har ganske enkelt et formidabelt talent for at skildre pigesindet - det er koldt, nådesløst og lige ind til benet.

Elsa Mo er 14 år, teenager og kold som is. ”Der er ingenting der rører dig”, siger veninderne til hende. Men er det rigtigt, eller er der en grund til, at Elsa har lukket af?Elsas liv er fokuseret på ballet og på bedsteveninden Veronica. Det er iskold vinter, da Elsa uventet får en plejebror, den jævnaldrende Johannes, og alt forandres. Der bliver slået hul på Veronicas velbevarede skal af is, og langsomt begynder tilværelsen at krakelere for hende.

Johannes er tavs, smuk som en engel og kommunist, og Elsa kan ikke udholde synet af ham. Da Johannes tilmed stjæler Veronica fra hende, har Elsa fået nok. Elsa flytter al sin fokus til dansen og arbejder indædt på at finpudse sit talent, smerte er kun en barriere, der skal overvindes. Imens åbnes dørene også til de første erfaringer med det modsatte køn, men Elsas kulde og hårdhed gør det umuligt for hende at udtrykke sig med andet end slag og brutalitet.Under overfladen er Elsa Mo en skrøbelig pige, så skrøbelig som is, der knuses. Langsomt og intelligent indvies læseren, nærmest bagudrettet, i de ting, der ligger til grund for, at Elsa er, som hun er.

Stilmæssigt minder ’Salome’ mig om Herbjørg Wassmos bøger om Dina. De rummer det samme mørke, den samme dysterhed og kulde, men også en roman som ’Den retfærdige’ af Helene Uri indeholder meget af den samme fortvivlelse og trøstesløshed.

Svenske Mara Lee er født i Sydkorea og senere bortadopteret til Sverige. Inspirationen til at skrive sine ”skæve” portrætter af kvinde-/pigesindet har hun fra sit eget liv, hvor hun pga. sit udseende og sin kulturelle baggrund altid har følt sig anderledes.

Og hold da op, hvor gør hun det godt! Mara Lee har ganske enkelt et formidabelt talent for at skildre pigesindet - det er koldt, nådesløst og lige ind til benet. Teenagekærlighed såvel som teenagefrustrationer udleves gennem bank, hån og kulde. For det er så koldt, så koldt i en såret piges sind.

Analyse af bogen vil jeg lade være op til læseren selv, og der er masser at gå i gang med! Og alligevel -Salome refererer tilnavnet på den kvinde, der dansede sig til Johannes Døberens hoved på et fad. Elsa Mo er balletdanser og hader sin plejebror Johannes - og prøv engang at bytte rundt på bogstaverne i navnet Elsa Mo? Og så siger jeg ikke mere… god fornøjelse!

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Camilla Christensen
Faustnummer
29477663
Graphic
Elisabeth Bjone
ISBN
9788763820912
Antal sider
272

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer