Anmeldelse
Ritmatikeren af Brandon Sanderson
- Log ind for at skrive kommentarer
Forfatteren formår, som ingen andre, at skabe syrede og unikke universer. Denne blanding af Fantasy og Science Fiction er både spændende, interessant og helt speciel.
Brandon Sanderson, som på dansk allerede kendes fra romanerne ’Stålhjerte’ og ’ildkamp’, er en af de nye fremadstormende, unge fantasyforfattere. Han er især kendt for at opfinde nyskabelser indenfor genren. Selvom denne bog har en hel del ligheder med Harry Potter-bøgerne, er den samtidig anderledes og original, blandt andet i forhold til opfindelsen af ritmatikken,
Historien foregår i en verden, hvor der findes såkaldte vilde kridtlinger, som angriber og dræber mennesker. Som forsvar mod deres angreb findes en særlig slags magikere, de såkaldte ritmatikere, som med kridt kan lave forsvarslinjer og angribe de farlige bæster. Joel, som er en 16-årig teenager, er en almindelig elev på et fornemt akademi, der uddanner disse ritmatikere. Hans højeste ønske er at blive ritmatiker, men han bliver frasorteret, og det eneste han nu kan gøre, er, i al hemmelighed, at læse så meget om ritmatikken som muligt.
Pludselig begynder ritmatiker-elever at forsvinde fra skolen, og Joel bliver udpeget til at være assistent for professor Fitch, som skal forsøge at finde en forklaring på de gådefulde forsvindinger.
Selvom Joel ikke er ritmatiker, kan han se sammenhænge, som andre ikke kan, og snart er Joel i centrum for begivenheder, der for altid vil ændre verden og ritmatikken. Men Joel og pigen Melody kommer efterhånden lidt for tæt på opklaringen, og snart er de begge i fare.
Historien er temmelig kompliceret, og alt det med ritmatikken er ikke sådan lige at få has på, men selvom alting ikke helt bliver forklaret, begynder man dog efterhånden at blive grebet af historien.
Umiddelbart er bogens temaer med kostskole, magilærlinge og mystiske begivenheder dog genkendelige, og den del af handlingen er let at forholde sig til. Dertil kommer, at hovedpersonenerne er skildret levende og vedkommende, at sproget er ganske glimrende, og at historien, trods ovennævnte, viser sig at hænge ganske godt sammen.
Romanen, som er planlagt til at blive til en serie, er elementært spændende, og med sin helt specielle verden absolut værd at beskæftige sig med. Sandersons univers med science fiction elementer med et gammeldags præg kaldes også for steampunk, og indenfor denne særlige genre udkommer der ikke særlig mange andre titler. Det tætteste man kommer, er vel nok en serie som ’Dresdenfilerne’ af Jim Butcher.
Brugernes anmeldelser