Bog

En konges vej – Del 2

Af (
2017
)

Anmeldelse

En konges vej – Del 2 af Brandon Sanderson

30 okt.17

Med sine over 1500 sider er bogen ikke alene stor i omfang, men også i sin spændende historie, nyskabende mytologi og fascinerende verden. 

Brandon Sanderson, som på dansk allerede kendes fra sin SF-serie om ’Fortropperne’, er i det store udland mest kendt for sine fornyende og nyskabende fantasy-serier. ’Stormlysfortællingerne’ er planlagt til hele ti bind, og de tre første bind er udkommet på engelsk, men selvom der er lang vej endnu, indikerer dette første fantastiske bind, at vi har at gøre med noget helt unikt og enestående. Ikke siden Tolkien og Martins ’Game of thrones’ har man oplevet noget så helt igennem fantastisk, og selvom der på mange måder er tale om helt traditionel fantasy, så udgør hele opbygningen af historien, selve universet, de mange detaljer og spændende personer og folkeslag tilsammen noget ganske særligt.

Historien foregår på planeten Roshar, hvor riget Alethkar er et af de mest magtfulde. Begivenhederne starter med snigmordet på kongen, Galinar, et mord som de mystiske parshendere angiveligt står bag, og her seks år senere raser hævnkrigen mod parshenderne stadig. En af deltagerne i krigen er den navnkundige Dalinar, bror til den myrdede konge, men Dalinar er begyndt at se syner og er bange for, at han er ved at miste forstanden. Han overvejer at træde tilbage som højfyrste og lade sin ældste søn komme til, men begivenheder under et felttog mod parshenderne får ham til at skifte mening.

Samtidig med begivenhederne og intrigerne omkring krigen og kongen følger historien sideløbende den unge pige Shallan. Shallans familie er gået bankerot, og den eneste måde, de kan overleve på, er, at hun bliver optaget som elev hos den mest betydningsfulde forsker i verden, Danilars søster Jasnah, og så stjæle forskerens såkaldte Åndsstøber (En meget værdifuld og magtfuld ædelsten, der kan forme og skabe genstande og liv). Shallan når dog ikke langt i sit forehavende, men i stedet opdager hun en meget betydningsfuld evne både hos Jasnah og sig selv. 

En anden hovedperson er den unge Kaladin. Han er søn af en læge, og han skulle selv have været læge, men forskellige begivenheder fik ham først til at blive en dygtig soldat i kongens hær, og efter han blev forrådt af sin hærleder, er han nu endt helt nederst i samfundet som slave og såkaldt broløber. Kaladin træner sine medslaver til at overleve arbejdet som broløber, men derved opnår han blot at gøre befalingsmændene opmærksomme på hans person. Kaladin bliver som straf sat ud under en af de frygtindgående højstorme, men han overlever mirakuløst, og ydermere har hans ophold i stormen fremprovokeret nogle højest ejendommelige evner. Disse tre personers liv og skæbne vil utvivlsomt støde sammen, men det må vente til kommende bind. 

Hele historien er temmelig kompliceret og bliver, som det ses, overhovedet ikke forløst i dette bind. I det hele taget er der mange ting, som kun antydes, og hele universet og Roshars forhistorie med især de såkaldte Strålende og Intetmagerne bliver kun fortalt i glimt. Der er dog næppe tvivl om, at denne forhistorie nok også skal komme til at influere på begivenhederne, og i det hele taget fornemmer man, at det overordnede plot efterhånden er ved at gå op i en højere enhed. Sanderson har opbygget sin helt egen og unikke verden med mystiske skabninger, gådefulde artefakter, besynderlige egenskaber og en enormt interessant mytologi, og alene det gør alle de mange hundreder sider til særdeles interessant læsning. Dertil kommer, at hovedpersonenerne er skildret levende og vedkommende, og at sproget faktisk er ganske glimrende.

 

 

Bogdetaljer

Forlag
Ulven og Uglen
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
53334776
ISBN
9788793349254
Antal sider
713

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer