Bog

Pigen fra den franske skole

Af (
2020
)

Anmeldelse

Pigen fra den franske skole af Jacob Weinreich

27 maj.20

Fortællingen om bombningen af Shellhuset og Den Franske Skole går lige i hjertekulen og får dig samtidig til at holde vejret som i en spændingsroman.

I anledning af 75-året for Danmarks befrielse er der selvfølgelig udkommet en del nye udgivelser - blandt andet denne store og formidable historiske roman, hvor omdrejningspunktet er englændernes bombeangreb på Shellhuset den 21. marts 1945.

Shellhuset var Gestapos hovedkvarter under Anden Verdenskrig, og i samme hus blev modstandsfolk holdt fanget og tortureret. Der er fra forfatterens side disponeret kløgtigt over kendt historisk materiale, der vækker interesse og følelser hos rigtig mange mennesker.

Rammefortællingen bygger på historiske fakta, vidneudsagn og breve, men er ellers opdigtet i forhold til personer og fyld. Asta, Harald og Edward er de helt centrale personer og har alle hver deres andel i bombningen af Shellhuset, der førte til, at Den Franske Skole på Frederiksberg blev ramt ved en fejl. Her mistede mange børn livet i det, der kaldes en af Danmarkshistoriens største katastrofer. Og dette til trods for at angrebet blev anset for at være en succes, da det oprindelige mål blev sønderbombet som planlagt.

Jacob Weinreich skriver i et flydende sprog og bygger historien godt op ved, at han begynder med at præsentere læseren for de forskellige personer, og så man løbende finder ud af deres roller i plottet. Personerne lever hvert deres liv og navigerer på hver deres måde rundt i forhold til krigens omvæltninger:

Den unge kvinde, Asta, arbejder på kontor, hvor hun gør brug af de gode tyskkundskaber, hun kan takke sin tyske far for. Harald har mistet sin tvillingebror i starten af krigen og brænder af en hævnlyst, der kaster ham ud i det farlige modstandsarbejde. Edward er en ung engelsk pilot, der bliver sat på en vigtig og meget farlig mission. Og så er der selvfølgelig pigen, der hentydes til i bogens titel; Malene er 6 år og elev på Den Franske Skole på Frederiksberg, hvor hun bliver drillet af de andre piger og kaldt ”Alene-Malene”. Heldigvis har den godhjertede nonne Benedikte et vagtsomt øje på hende. Malenes far er modstandsmand og ven med Harald, mens Malenes mor er kollega til Asta. På den måde krydser menneskeskæbner hinanden og er med til at skabe et medrivende baggrundstæppe for de historiske rammer.

Det er en fortælling, der går lige i hjertekulen, samtidig med at den får dig til at holde vejret som i en spændingsroman. Romanen rammer bredt og kan tiltale mænd såvel som kvinder, unge som ældre og er simpelthen bare et stykke godt håndværk fra en forfatter, der kan sit kram. Jacob Weinreich debuterede i 2001 og har siden skrevet bøger for både børn, unge og voksne. Blandt andet står han sammen med sin forfatterkollega Anders Rønnow Klarlund bag pseudonymet A. J. Kazinski.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
47821746
ISBN
9788740050929
Antal sider
364

Tema

Tema

Danmarks befrielse

I 2022 er det 77 år siden, Danmark blev befriet, og man igen kunne lade lyset strømme ud i aftenmørket. Befrielsen, besættelsen og modstandskampen er tematikker i litteraturen fra 1945 til i dag. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer