Bog

Panama Papers – Historien om en verdensomspændende afsløring

Af (
2016
)

Anmeldelse

Panama Papers – Historien om en verdensomspændende afsløring af Bastian & Frederik Obermaier

02 sep.16

En spændende og tankevækkende historie om informationslæk og svindel af fantastiske dimensioner. Kun småfolk betaler skat. 

En journalist på avisen Süddeutsche Zeitung modtager en aften en anonym mail med tilbud om data. Her starter den største globale informationslæk, som vi endnu har oplevet. Han inddrager sin gode kollega, og de tilbyder organisationen ’International Consortium of Investigative Journalists’ at stå for researchen. Det hele stammer fra et advokatfirma i Panama, Mossack Fonseca. Det er eksplosivt materiale, men det er også i en størrelsesorden, så de største problemer i starten er rent tekniske. Men da kryptering, lagring og indeksering er på vej på plads, og journalisterne kan begynde at søge målrettet i materialet, dukker der en utrolig verden op for dem. Det hele er et væv af offshore-firmaer, der bliver brugt til at holde formuer skjult. Formuer, der er svindlet, stjålet fra hele nationer og gemt af vejen. Og det er alt lige fra store firmaer til mellemøstlige kongelige, FIFA-ledere, europæiske regeringsledere og mafiabosser, der har gemt deres store beløb i et virvar af postboksfirmaer.

Det er utrolig spændende læsning, og vi kommer hele verden rundt. Putins gode ven, Ukraines politikere, Islands statsminister for at nævne bare et par stykker. Alle har de unddraget sig store beløb.

Naturligvis kan dette dybdeborende journalistiske stof godt forekomme opremsende, men det er både hårrejsende og meget tankevækkende læsning at læse om den verdensopfattelse at off-shore drejer sig om at undgå upopulære love, regler og pligter. Alt det som borgerne i et demokrati er blevet enige om, og som gælder for alle. Eller som hustruen til en amerikansk milliardær stolt siger: "kun småfolk betaler skat" (s. 178).

Bogen konkluderer at indkomstulighed er et af de afgørende spørgsmål i vor tid. Ganske som Thomas Piketty i sin bog ’Kapitalen’. Jeg er meget glad for at have læst den.

Bogdetaljer

Forlag
Politken
Oversætter
Peter Wivel
Faustnummer
52557380
ISBN
9788740033816
Antal sider
338

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer