Bog

Martin Andersen Nexøs liv og værk

Af (
2019
)

Anmeldelse

Nexø af Henrik Yde

13 jun.19
AfPer Eilif Månson
Skribent

150-året for Martin Andersen Nexøs fødsel markeres med denne grundige biografi, der tegner et nuanceret billede af den store, egenrådige forfatter.

Henrik Yde har skrevet doktordisputats om Grundvigs påvirkning af Nexø og har stået for de tekstkritiske udgaver af Nexøs hovedværker i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. I dette flotte og gennemillustrerede værk drejer det sig først og fremmest om en beskrivelse af Nexøs liv og værk.

'Nexø' er dels en traditionel biografi om den komplicerede person, der kom fra små kår, blev medlem af verdenslitteraturens elite og lagde sig ud med det danske samfund – ikke mindst på grund af sit politiske ståsted som forsvarer for Sovjetkommunismen, som han kombinerede med begejstringen for de danske folkehøjskoler. Desuden er det en værkgennemgang, hvor stort set hele Nexøs litterære produktion gennemgås minutiøst med tilblivelseshistorie, referencer, samtidens modtagelse og gennemgang af hovedhistorierne.

Bogen er baseret på et uhyre grundigt detektivarbejde i diverse arkiver og får tegnet et meget nuanceret billede af den egenrådige forfatter, der desværre ikke læses efter fortjeneste i nutiden. En forfatter, der med udgivelsen af Pelle Erobreren i verdensudbredelse kun var overgået af H. C. Andersens eventyr.

Jeg har personligt fået stor lyst til at genlæse forfatterskabet, og de små pluk, jeg har nået indtil nu, overbeviser mig om, at Nexø også holder i dag.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
46069498
ISBN
9788711444146
Antal sider
417

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser