Bog

Neandertal – den samlede saga

Af (
2012
)

Anmeldelse

Neandertal – den samlede saga af Emmanuel Roudier

13 mar.17

Flot tegnet og elementært spændende istids-saga om loyalitet, hævn og kærlighed. En universel fortælling, som vi sagtens kan relatere til i dag.

Lagu er neandertaler og født ind i bjørneklanen. Men han er halt og kan derfor ikke jage. Heldigvis er han en dygtig stenhugger, så han accepteres i klanen, selvom de andre mænd ofte håner ham.

En dag falder ulykken over stammen. Kæmpebisonen Langskæg dræber flere mænd under en jagtekspedition, herunder Mulgar som både er klanens høvding og Lagus far. Før han dør, får Mulgar dog sine fem sønner til at sværge, at de vil hævne hans død og dræbe Langskæg. Den der dræber den store bison skal overtage Mulgars rang som høvding for jægerne og blive leder for alle klanerne i området.

Ikke alle Mulgars sønner har tænkt sig at overholde det løfte. Lagu bliver vidne til, hvordan tre af brødrene lokker den fjerde i baghold og dræber ham. Kort efter stikker Lagu af. Han vil opsøge måneklanen, som ejer et helt særligt våben, jagtkrystallen der er hårdere end alle andre sten. Med den vil Lagu hævne farens død og bringe sine brødres udåd frem i lyset. Det bliver starten på en lang rejse, hvor Lagu møder mange forskellige klaner, får venner og fjender og lærer meget nyt, før han vender tilbage for at kræve hævn.

’Neandertal – den samlede saga’ er en elementært spændende historie fyldt med action og eventyr. Samtidig er det en interessant introduktion til vores nærmeste slægtninge, neandertalerne, der dominerende Europa i mere end 200.000 år, før de pludselig forsvandt for ca. 30.000 år siden.

Nyere forskning har vist, at neandertalerne var langt mere sofistikerede, end videnskaben længe har troet. De havde f.eks. et sprog, de begravede deres døde og de benyttede yderst avancerede stenhuggerteknikker. Roudiers fortælling er en universel fortælling om loyalitet, hævn og kærlighed, som vi nutidsmennesker sagtens kan relatere til. Det gør derfor ingenting, at historien om underhunden, der ender med at vinde, heller ikke er helt ny.

Emmanuel Roudier har både skrevet og illustreret ’Neadertal – den samlede saga’, som oprindeligt udkom i tre bind. Billedsiden er rigtig lækker. Den er tegnet i en realistisk stil og primært holdt i dæmpede brunlige og grønne nuancer, med en sideopsætning der skifter mellem mange små billedrammer med forholdsvis meget tekst, som efterfølges af hele sider med smukke panoramabilleder og ordløs billedfortælling.

Forlaget Cobolt udgav endnu en Roudier fortælling i 2016 ’Kampen om ilden’, der ligeledes udspiller sig i forhistorisk tid.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Oversætter
Anne Vibeke Mortensen
Faustnummer
29427429
ISBN
9788770854740
Antal sider
168

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer