Bog

Modstand : 1943-1944 : den skærpede kamp

Af (
2019
)

Anmeldelse

Modstand 1943-1944 : Den skærpede kamp af Niels-Birger Danielsen

11 nov.19

Et imponerende værk, hvor selv garvede amatørhistorikere og professionelle kan hente ny viden om modstandshistorien. Et must for alle, der er interesserede i Danmarkshistorien.

Tredje bind af det ambitiøse firebindsværk om den danske modstand under besættelsen dækker perioden fra september 1943, hvor volden eskalerede på begge sider, til begyndelsen af juli 1944. Perioden er præget af, at den danske undergrundshær for første gang blev organiseret og anerkendt af de allierede, og hvor den optrappede modstand førte til, at Gestapo rykkede til Danmark.

Sabotagen eskalerede med jernbanesabotage, sprængning af større fabrikker og stikkerlikvideringer. Gestapos modsvar var tortur, henrettelser, gidseltagning og clearingmord.

Niels Birger Danielsen er både historiker og journalist, og begge dele har vi som læsere fornøjelse af. Han må have gennemgået samtlige tilgængelige kilder og dækker minutiøst alle større sabortagehandlinger og andre aktioner over hele landet samtidig med, at han gør det i et yderst læsevenligt sprog.

Udover selve de fysiske udtryk for modstandskampen gøres der meget ud af det politiske spil bag. Det er i denne periode, at Danmarks Frihedsråd dannes – og det sker ikke uden sværdslag mellem de meget forskellige grupper, der skulle samarbejde. Et specielt fokus er på den strid, hvor på den ene side nationalkonservative kræfter arbejde på at samle et våbenlager til brug mod et eventuelt kommunistisk kup efter krigen, mens modstandsfolkene i den grad manglede de hamstrede våben.

Vi får lov til at følge en række skæbner – danskere, der var på enten den ene eller den anden side, som fx stikkerne Jane Horney og Grethe Bartram med for eksempel Frode Jakobsen og Jens Lillelund på den anden side.

Bogen er gennemillustreret af samtidige fotos og optryk af relevante dokumenter, plakater med mere.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
47265797
ISBN
9788740046991
Antal sider
607

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer