Bog

Min løse tråd

Af (
2006
)

Anmeldelse

Min løse tråd af Dennis Cooper

18 apr.06

Larry er hyret til at slå en skolekammerat ihjel og stjæle hans dagbog. Kultforfatteren Dennis Cooper introduceres her på dansk med en foruroligende, forrået og brutal roman.

Fortælleren Larry går på high school og bor i en forstad uden for Los Angeles. En materielt privilegeret teenager med masser af muligheder. Men mor er konstant småfuld, far har cancer og er døende, lillebroderen Jim på 13 er på antidepressiver, og måske/måske ikke har Larry et incestuøst forhold til Jim.

For 500$ er Larry blevet hyret af en naziskinhead til at slå en skolekammerat ihjel og stjæle hans dagbog. I dagbogen står der noget, som ingen kan leve med kommer ud. Larry har ingen problemer med at dræbe drengen. Han har jo prøvet det før (eller har han?).

Det, der plager Larry mest, er hans identitetsproblemer og seksuelle observans. Han er forvirret, forstyrret og dybt afstumpet. Han synes ikke selv, at han er ulykkelig, græder af og til, men er for det meste ligeglad. For læseren er der dog ingen tvivl om, at staklen er patologisk og depraveret!

Romanen er en fortælling/dialog fortalt af Larry på en måde, der er vanskelig at forstå. Måske fordi det er sådan et fattigt og afstumpet sms-agtigt sprog. For at være ærlig, forstår jeg nok ikke helt, hvad der foregår. Men det gør personerne i romanen jo heller ikke.

Romanen er kold og kynisk, og der er hverken løsning eller forløsning. Vi får aldrig at vide, hvad dagbogen indeholder, eller om Larry i virkeligheden begår mord. Romanen er så grænseoverskridende og sørgelig, at selv et stenhjerte må græde.

Bogens målgruppe er smal. Den er for læsere, der interesserer sig for unge og ungdomsproblemer, samt læsere, der dyrker det subversive og er interesseret i amerikanske forhold. "Min løse tråd" er ikke for sarte sjæle. Romanen er en præsentation af en ny ungdomskultur, som vi alle burde bekymre os over.

Kultforfatteren Dennis Cooper er midt i 50’erne og har i flere årtier skrevet for et meget snævert publikum. Han har skrevet såkaldt bøsselitteratur, ikke den politisk korrekte, men den mere subversive. Han har skrevet sig ind i rækken af forfattere som Burroughs, Genet, Bataille, der er kendt for at mikse vold, sex, pornografi, død og kriminalitet.

Henrik List har skrevet et animeret og meget interessant efterskrift.

Oversat af Henrik List. Tiderne Skifter, 2006. 142 sider. Kr 225,-


Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Henrik List
Faustnummer
26112516
ISBN
9788779731455
Antal sider
142

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer